Linkuri accesibilitate

La Tiraspol are loc o nouă întâlnire în formatul 1+1


O nouă întâlnire dintre reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului are loc astăzi în oficiul OSCE din regiunea transnistreană. Vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov, se va întâlni cu Vitali Ignatiev, care a înlocuit-o pe Nina Ștanski în fruntea departamentului de externe al regiunii separatiste. Potrivit unui comunicat al Tiraspolului, în cadrul întâlnirii vor fi discutate „chestiuni legate de transport, ecologie, educație, ajutor umanitar și cooperare economică”, delegația transnistreană urmând să ceară din nou încetarea dosarelor penale deschise de autoritățile de la Chișinău pe numele unor factori de decizie din regiunea de est a Republicii Moldova, dar și recunoașterea reciprocă a actelor.

„Partea transnistreană planifică să discute cu colegii moldoveni subiectul persecutării penale, motivate politic, a persoanelor cu funcții de răspundere și a unor oameni de afaceri din Transnistria, precum și problema deportării nemotivate din aeroportul Chișinău a cetățenilor transnistreni”, se spune în comunicatul Departamentului de externe de la Tiraspol. Chișinăul nu și-a anunțat prioritățile pentru această discuție.

Ultima întâlnire a reprezentanților politici de la Chișinău și Tiraspol a avut loc pe 25 septembrie. Tiraspolul a cerut autorităților de la Chișinău să renunțe la interdicția de traversare a frontierei Republicii Moldova a mașinilor cu plăci de înmatriculare transnistrene. Poliția de frontieră a anunțat intrarea în vigoare a acestei măsuri de pe 31 august, invocând convențiile internaționale semnate de Republica Moldova.

XS
SM
MD
LG