Linkuri accesibilitate

„În carapacea naționalistă, Europa este condamnată la neputință și chiar la pieire"


Președintele francez François Hollande și cancelara germană Angela Merkel fac apel la solidaritate europeană la Strasbourg.

Președintele francez François Hollande și cancelara germană Angela Merkel, liderii celor două mari țări care au fondat Uniunea Europeană s-au adresat astăzi la Strasbourg parlamentarilor europeni reuniți în sesiune plenară.

Valul de refugiați, situația din Siria și amenințarea grupării teroriste Statul Islamic, criza dintre Ucraina și Rusia acestea au fost temele abordate de cei doi șefi de stat într-un moment care a dorit să amintească și de aniversarea a 25 de ani de la reunificarea Germaniei.

Gestul, cu o încărcătură simbolică uriașă, se produce într-un moment de cumpănă, la fel de delicat precum cel traversat de Europa cu 25 de ani în urmă, cand reprezentanții de atunci ai celor două națiuni, François Mitterrand și Helmut Kohl, au venit tot împreună în fața Parlamentului European pentru a vorbi despre schimbările fără precedent pe care le traversa atunci continentul european.

Caci, după cum a spus președintele Parlamentului European: „Când cooperarea franco-germană nu merge bine, întreaga Europă suferă."

Atât Hollande cât și Merkel și-au centrat discursurile pe unitatea europeană, dar și pe soldaritatea în interiorul și în afara Europei, mai ales in problema refugiaților.

„Dacă ne retragem în carapacea naționalistă, Europa este condamnată la neputință și chiar la pieire", a spus președintele francez, care a insistat pe faptul ca Europa trebuie să își reafirme solidaritatea, responsabilitatea și fermitatea. „Fermitate, a spus el, când trebuie să refuzăm să acceptăm incălcarea brutală a legislației internaționale, cum s-a întâmplat în Ucraina. Responsabilitate împotriva terorismului, iar solidaritate cu refugiații și cu țările din care aceștia sunt nevoiți să fugă. Nu trebuie să ne lăsăm dominați de teamă. Din teamă există o tendință de regrupare la nivel național. Europa este capabilă să fie defensivă și să le ofere protecție cetățenilor săi."

Hollande a continuat: „Francois Mitterand a venit aici și a spus că naționalistmul înseamnă razboi. Abordarea suveranistă a unor state înseamna destramarea Europei. Dacă nu mergem mai departe cu proiectul european, nu doar ca ne vom opri, dar vom da inapoi. Va fi sfârșitul proiectuui european."

Președintele francez a arătat că trebuie create cât mai rapid centrele de primire a refugiaților, iar aceștia să fie distribuiți între statele membre. În același timp, frontierele europene trebuie să fie respectate.

În ce privește lupta împotriva terorismului, Hollande a făcut apel la Parlamentul European să adopte cât mai rapid legislația privind Registrul Pasagerilor.

Referitor la Siria, Hollande a pledat pentru un efort concentrat al UE, SUA, Rusiei și a altor națiuni, atât diplomatic cât și militar și umanitar. „Trebuie, pe de altă parte, să le fie oferită sirienilor o alternativă politică", a subliniat el.

„Va fi nevoie de o contribuție europeană serioasă la rezolvarea acestor crize", a spus, la rândul ei, cancelara germană Angela Merkel. În privința chestiunii refugiaților, cancelara germană este de părere că „UE trebuie să reușească să îi ajute pe oameni să își dorească să rămână la ei acasă. Pentru asta va trebui să ajutăm țările respective și să facem în așa fel încât oamenii aceștia să aibă o perspectivă acasă"

Fermitatea a fost invocată și de Angela Merkel, mai ales cu referire la Ucraina. Ea a spus: „Am dat dovadă de fermitate în angajamentul nostru față de rezolvarea crizei din Ucraina. Am acționat împreună, am impus sancțiuni, căci era vorba de încălcarea principiilor noastre. Acum lucrăm împreună cu Rusia și Ucraina în formatul din Normandia și alegerile din Luhansk și Donețk au fost amânate."

Făcând o paralelă între situația complexă prin care trece Europa acum și cea de acum 25 de ani Angela Merkel a spus: „Așa cum Europa s-a schimbat de la căderea Zidului Berlinului, așa se poate schimba și acum. Trebuie să acționăm pentru o politică energetică, monetară comune, pentru coordonare economică."

În chestiunea refugiaților cancelarul german a insistat pe limitarea fluxului de refugiați care „schimbă agenda europeană". De aceea, a spus ea „trebuie să acționăm acolo de unde pleacă acești oameni. Nimeni nu pleacă din țara lui dacă îi este bine acolo. Cei care fug de războaie trebuie să le oferim asistență, insă celor care vin din motive economice trebuie să le explicăm că nu pot rămâne aici".

Turcia joacă un rol cheie, a mai arătat cancelarul german, și va trebui să asistăm pe mai departe Ankara. Granițele noastre vor fi sigure când vecinătatea noastră va fi sigură, a mai subliniat ea.

„Cei care vor rămâne la noi, indiferent pentru cât timp, vor trebui să se integreze: să învețe limba, obiceiurile locului, iar noi, va trebui să îi respectăm, să îi privim ca pe niște oameni, nu ca pe o masă anonimă. Șansele sunt mai mare decât riscurile"

„Dragă domnule Hollande", s-a adresat Angela Merkel președintelui francez. „După ani de luptă si ură între țările noastre, noi doi putem astăzi să luptăm împreuna pentru aceleași obiective. Să ducem împreună aceasta muncă de convingere pentru binele Europei. Cu inteligenta, cu flexibilitate și cumpătare, așa cum a spus Helmuth Kohl privind, in urmă cu 25 de ani schimbările din Europa de Est."

XS
SM
MD
LG