Linkuri accesibilitate

Nato exprimă îngrijorare față de riscurile unei escaladări internaționale a conflictului sirian


Alianța a caracterizat dubla violare a spațiului aerian al Turciei drept incidente „extrem de periculoase” și „inacceptabile”.

Rusia și NATO s-au acuzat reciproc că ar distorsiona informațiile privind operațiunile militare rusești în Orientul Mijlociu. Alianța nord-atlantică a pus sub semnul întrebării explicațiile Moscovei privind violarea de către avioanele ei a spațiului aerian turcesc, iar Moscova a spus că NATO nu are dreptate când susține că rușii au trupe terestre în Siria.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus marți că are dubii în privința explicațiilor că violările spațiului aerian turcesc de către avioane de luptă rusești la sfârșitul săptămânii ar fi fost o greșeală, și a cerut Rusiei să nu mai facă asemenea incursiuni.

După ce Rusia a lansat pe neașteptate lovituri aeriene în Siria săptămâna trecută, Stoltenberg a spus astăzi că NATO are informații privind o concentrare militară rusească substanțială în Siria, inclusiv trupe terestre și nave în estul Mediteranei.

„Din punctul nostru de vedere (violările spațiului aerian turcesc) nu par să fie accidentale, mai ales că am asistat la două”, a spus Stoltenberg, adăugând că incursiunile rusești au durat „mai mult decât câteva secunde” și sunt luate în alianță „foarte în serios”.

Reuters scrie că incidentele pe care NATO le-a caracterizat drept „extrem de periculoase” și „inacceptabile” ilustrează riscurile unei escaladări internaționale a conflictului sirian, în condițiile în care avioane americane și rusești efectuează misiuni de luptă deasupra aceleiași țări pentru prima oară de la al Doilea Război Mondial.

Ministerul Apărării din Rusia a spus luni că un avion SU-30 a intrat în spațiul aerian turcesc de-a lungul graniței cu Siria „preț de câteva secunde”, o greșeală care ar fi fost provocată de vremea neprielnică.

„N-are rost să căutați aici vreo teorie a conspirației”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenko.

NATO susține că încă un avion rusesc a violat spațiul turcesc duminică, o informație despre care Rusia spune că „o verifică”.

Declarația NATO privind o prezență militară terestră rusă în Siria a fost dezmințită și criticată aspru marți de amiralul Vladimir Komoiedov, șeful Comisiei de apărare din Duma de Stat. El a spus că Rusia nu a desfășurat și nu are de gând să desfășoare trupe terestre în Siria.

Potrivit Interfax, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a criticat presa occidentală care a vorbit despre o iminentă operațiune terestră rusească în Siria, spunând că „CNN n-a înțeles bine, mai ales că ei îl confundă pe Putin cu Ielțîn”.

Între timp, televiziunea siriană de stat a spus marți că avioanele rusești au bombardat ținte din orașul deșertic Palmira și din jurul lui – iar AFP scrie că ar fi primele lovituri aeriene rusești într-o zonă controlată de militanții Statului Islamic. Bombardamentele de la Palmira, unde islamiștii au distrus duminică un nou monument istoric, au avut loc în noaptea de luni spre marți și au ucis cel puțin 15 militanți. Televiziunea siriană a spus că operațiunea a fost „coordonată” de ruși cu armata guvernamentală siriană.

În același timp au continuat și bombardamentele coaliției conduse de Statele Unite împotriva Statului Islamic în Siria și Irak.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG