Linkuri accesibilitate

De ce se radicalizează protestele?


Un apel la protestatari, să demonstreze pașnic, a formulat primarul general al Chișinăului. Dorin Chirtoacă.

Protestele continuă în Moldova – atât cele organizate de Platforma civică Demnitate și Adevăr, cit si cele ale partidelor pro ruseşti, Partidul Socialist si Partidul Nostru. Liderul socialiştilor a declarat luni că partidul său va face tot ce va putea pentru a îndepărta de la putere actualul executiv. Liliana Barbăroșie relatează despre ultimele evoluții după protestele masive de duminică la care au participat în jur de 10 000 de oameni, ieşiţi in stradă la convocarea Platformei civice DA.

Întrebarea care frământă este de ce protestele se radicalizează. Sâmbătă, PSRM-ul şi PN, care protestează în faţa clădirii Parlamentului, şi-au extins orăşelul de corturi astfel încât să blocheze circulaţia pe o porţiune a bulevardului central al capitalei. Chiar dacă a două zi, cele două partide şi-au retras corturile în locul vechi, care nu împiedică circulaţia, explicând că nu ar vrea să creeze neplăceri cetăţenilor, primăria a depus o plângere în justiţie, iar în viziunea juriștilor, ar putea obţine o condamnare a acestor acţiuni, dacă se va demonstra că ei nu au notificat-o înainte de a-şi deplasa corturile, sau dacă se va constata că măsura a fost disproporționată. Duminică, în cadrul unei noi acţiuni de amploare, deja a Platformei DA, demonstranţii au spart cordoanele poliției în fața Parlamentului și la sediul companiilor omului de afaceri și politicianului democrat Vlad Plahotniuc.

În viziunea jurnalistului şi analistului politic Igor Volniţchi, presiunea asupra organizatorilor din partea mulţimii, pe de o parte, şi competiţia în care s-a intrat din cauza desfăşurării concomitente a tocmai două proteste ar fi două posibile explicaţii din care au apărut aceste prime tensiuni:

„Mulţimea este dezamăgită. Nu poate să se protesteze la infinit fără a se vedea o finalitate. Dacă anterior platforma DA era singura la apelurile căreia ieşeau nemulţumiţii, acum a mai apărut o opţiune şi unii merg deja spre PN şi PSRM. Probabil, platforma DA a simţit şi presiunea care vine din concurenţa cu ceilalţi organizatori”, mai crede analistul.

O altă explicaţie ar fi cea că autorităţile nu reuşesc să răspundă revendicărilor străzii într-un mod care s-ar apropia câtuşi de puţin de unul mulţumitor pentru demonstranţi. De această părere este juristul Alexandru Postică, directorul programului pentru drepturile omului al Asociaţiei Promolex:

„Libertatea întrunirii este, de fapt, o parte a libertății de exprimare. Atunci când o persoană, în cazul dat mii de persoane, cer un lucru, noi am putea califica această acţiune drept „o petiție colectivă”. Iar legea privind întrunirile stabilește și obligația autorităților publice centrale, fie locale, să analizeze cerințele protestatarilor și să vină cu o explicație până la urmă, dacă acceptă sau nu acceptă și cum văd ele rezolvarea acelei probleme.”

Legea nu justifică, însă, în nici un caz asaltarea unor edificii, fie publice, fie private, mai susţine juristul, prin urmare acest gen de acţiuni pot fi calificate drept ilegale chiar şi fără o analiză prea riguroasă.

Vorbind într-o conferinţă de presă astăzi, la revenirea din SUA, premierul Valeriu Streleţ s-a referit şi el la întâmplările din acest week-end, pomenind din nou despre nevoia unei înţelegeri între protestatari şi autorităţi:

„Cred că este loc pentru a discuta un plan de acţiuni, care să se bazeze pe doi paşi: să convenim ce trebuie să facă guvernare, pe termen mediu şi lung, stabilim termene concrete, iar dacă guvernarea nu-şi onorează promisiunile, suntem gata să discutăm şi despre demisii în aparatul de stat.”

Numai că nu este pentru prima dată când premierul insistă pe această soluţie. O pomenise prima dată încă la mijlocul lunii septembrie, dar lucrurile au rămas blocate. Într-o declaraţie comună emisă săptămâna trecută, cele trei componente ale coaliţiei de guvernare au explicat că nu vor accepta demisiile cerute de protestatari, pentru că ele vor aduce haos în stat. O adresare către cetăţeni a formulat şi preşedintele Nicolae Timofti. Nimic din toate astea nu pare să tempereze demonstranţii. O altă prezumtivă explicaţie a tensiunilor în creştere emanate de demonstrațiile rivale din stradă ar fi că ele ar ascunde aceiaşi luptă politică între doi oligarhi. Versiunea respectivă i se pare neverosimilă lui Igor Volnițchi, care crede că cei doi ar risca prea multe în acest caz:

„Dacă ar fi alimentate subtil de cineva de la putere, logica ne spune că se pot solda doar cu destabilizare de situaţie şi cu anticipate, iar anticipatele nu sunt în interesul niciunui partid de la putere.”

Un apel la protestatari, ca să demonstreze pașnic, a formulat astăzi primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă. „Un protest are sens și este eficient doar dacă este pașnic, chiar dacă el ar dura săptămâni și luni de zile” a declarat edilul, care, în general, se arată înțelegător al nemulțumirii exprimate la protestele Platformei „Demnitate și Adevăr”, dar critică cealaltă tabără, sprijinită de socialiști și Partidul Nostru.

Previous Next

XS
SM
MD
LG