Linkuri accesibilitate

Promisiunea unui acord cu FMI


Valeriu Streleț

Premierul Valeriu Streleț a făcut un bilanț al vizitei sale în Statele Unite.

Făcând astăzi un bilanț al vizitei sale în Statele Unite, unde s-a întâlnit și cu oficiali de la FMI, premierul Valeriu Streleţ a declarat că Republica Moldova ar putea semna, în această toamnă, un acord cu Fondul Monetar Internațional. Una din principalele condiții fiind numirea unei noi conducere la Banca Naţională, a mai spus premierul. O delegație de monitorizare de la FMI îşi încheie mâine vizita de două săptămâni în Moldova. Până acum, delegaţia nu a făcut declaraţii, anunţând doar că nu are împuterniciri să negocieze un acord de creditare a Moldovei.

Valeriu Streleţ: „Consider că există toate premisele ca într-un viitor apropiat, noi vorbim de toamna curentă, să avem acordul memorandum cu program de ţară, să avem şi toate asigurările din partea FMI că Republica Moldova urmează un program de reforme dedicat şi că ceilalţi parteneri de dezvoltare pot trata cu încredere relaţia cu Republica Moldova.”

Cu acest anunţ, că Republica Moldova ar putea semna un acord cu FMI deja în această toamnă, premierul Valeriu Streleţ l-a contrazis pe spicherul Andrian Candu. După o întrevedere recentă cu delegaţia FMI aflată la Chişinău, Andrian Candu declara că abia în ianuarie anul viitor ar putea fi negociat un nou program cu FMI.

Potrivit premierului Valeriu Streleţ, mai multe cerinţe înaintate de FMI ar fi fost deja realizate:

„Condiţiile pe care le aveam în faţă atunci când am fost investit în funcţie vizau sectorul bancar, în special procesul de lichidare controlată a acestor trei bănci, vizau promovarea reformelor pe mai multe domenii cum ar fi administraţia publică locală. Noi am creat consiliul naţional pentru administraţie publică locală. Pe domeniul justiţie, anticorupţie am aprobat planul de acţiuni al guvernului urmează să abordăm într-o perspectivă apropiată o nouă viziune de resetare a sistemului anticorupţie. Nu ne ajung doar unele elemente tehnice, pe de o parte, şi probarea unor acţiuni de reformă deja prin acţiuni mai concrete. Elementul tehnic se numeşte conducerea BNM.”

Valeriu Streleţ a promis că până la 14 octombrie Guvernul va aproba rectificări la buget care au fost, de asemenea, convenite cu FMI. Rectificările nu vor atinge plăţile sociale, mai spune premierul, ci doar o parte din proiectele investiţionale. La capitolul venituri ar urma să fie inclusă şi prima tranşă, de 60 de milioane de euro, din împrumutul, de 150 de milioane, oferit de Guvernul României.

Desemnarea unei noi conduceri la Banca Naţională ar fi, potrivit premierului, principala cerinţă pentru semnarea unui nou acord cu FMI:

„FMI îşi reiterează încă o dată poziţia că dacă într-un termen scurt va fi aprobată o nouă conducere a BNM am putea avea deja toate condiţiile pentru a semna un acord memorandum cu program de ţară.”

Potrivit Guvernului, demisia guvernatorului Băncii Naţionale a fost singurul motiv din care delegaţia FMI, aflată de două săptămâni în Moldova, a renunţat să poarte negocieri cu autorităţile moldovene pe marginea unui nou acord de finanţare.

Dar câtă încredere au experţii ân declaraţia optimistă a premierului că Moldova ar putea avea în această toamnă un nou acord cu FMI? Fostul ministru al finanţelor Veaceslav Negruţa, în prezent expert la Centrul Expert-grup, se declară sceptic şi iată de ce:

„Sunt nişte lucruri, nişte decizii la care se face referinţă, care de fapt lipsesc în spaţiul oficial şi legal. Or anume aceste decizii trebuiau să convingă misiunea fondului pentru a avea mandatul necesar pentru negocierea unui acord cu Republica Moldova. Discuţiile care vor urma azi sau mâine cu echipa de la FMI care a lucrat ultimele două săptămâni aici la Chişinău vor readuce lumea la realităţile pe care le avem. Din aceste considerente chiar nu văd prea mult optimism pentru a avea finalitate în acest proces de negociere a unui nou program. În termeni reali eu cred că 2015 deja este pierdut pentru Republica Moldova să obţină acest acord cu FMI şi finanţările care rămân îngheţate din partea UE şi Banca Mondială şi care sunt condiţionate de acest program cu FMI.”

Veaceslav Negruţa afirmă că situaţia din sectorul bancar, inclusiv jaful de proporţii care au pus presiuni enorme şi pe sectorul finanţelor publice, sunt două subiecte asupra cărora a insistat misiunea de monitorizare din partea FMI. Misiunea îşi încheie mâine vizita în Moldova urmând, probabil, să vină cu detalii suplimentare, inclusiv despre condiţiile pentru eventuale negocieri ulterioare pe marginea unui nou acord de creditare a Moldovei.

XS
SM
MD
LG