Linkuri accesibilitate

BNM: volumul remitențelor în Republica Moldova a scăzut cu 32,4% în primele opt luni ale anului


Pentru prima dată de la criza financiară globală din 2009, volumul remitențelor în Republica Moldova a scăzut cu 32,4% în primele opt luni ale anului, comparat cu perioada similară a anului trecut, informează Banca Națională citată de Moldpres.

În dolari, suma remitențelor a fost de 744 de milioane. Scăderea, explică BNR, se datorează în partea fluctuației valutelelor originale față de dolar, în primul rând devalorizării puternice a rublei. O altă cauză este reducerea efectivă a volumului remitențelor.

Potrivit băncii centrale, în august, sumele venite din Rusia s-au diminuat de trei ori comparativ cu august 2014 și cu 33.0 la sută comparativ cu luna iulie 2015. Dacă în luna august a anului trecut ponderea transferurilor din Rusia a constituit 67.8 la sută din total, atunci în august 2015 aceasta a scăzut pînă la 44.3 la sută.

Datele BNM arată că în august din Federația Rusă au fost transferate 36 milioane de dolari, Italia și Israel – cîte 9 milioane, SUA – 7 milioane, Marea Britanie – 3 milioane.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG