Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Pregătirile pentru duminica protestelor și poziția partidelor din AIE3 față de revendicările manifestanților

Un sondaj de opinie lansat în această săptămână de Centrul de Investigaţii Sociologice CBS-AXA constata că opt din zece moldoveni se declară dezamăgiţi de starea lucrurilor din Republica Moldova şi cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită. Analistul politic Mihai Cernencu, şeful catedrei Relaţii Internaţionale, Politologie şi Istorie la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova tratează cu scepticism cifrele din sondaj, însă crede că în ultima perioadă partidele de la guvernare au admis prea multe greşeli, prin urmare au pierdut încrederea electoratului. Joi, partidele care formează alianţa de guvernământ au promis, într-o declaraţie comună, să îndeplinească „revendicările populare cu privire la lupta împotriva corupţiei” și să ia măsurile necesare „pentru creşterea siguranţei financiare a fiecărei familii, a fiecărui cetățean”. Au fost convingătoare partidele din AIE 3? Mai degrabă nu, constată analistul politic Mihai Cernencu:

„Deputaţii trebuie să se teamă şi înalţii funcţionari trebuie să se teamă de faptul că poporul, totuşi, este suveran şi ei, din numele poporului, îndeplinesc acele funcţii. Numai că ei s-au supus anumitor persoane şi au devenit interpuşi. Asta este marea problemă. De aceea, cei din Alianţă încearcă cumva să mai potolească din isteria care s-a instaurat, dar cred că isteria poate fi oprită foarte simplu: toţi cei care se află în instituţiile superioare ale statului şi care au violat acest popor, trebuie să plece şi să uite de această ţară, dar şi marii oligarhi să plece de aici, or, altfel nu mai poate fi. Doar în aceste condiţii, să iasă eşalonul trei al partidelor politice, să-şi toarne cenuşă pe cap şi în cazul acesta oamenii şi strada ar putea fi chemată la acalmie şi ar putea fi calmată, într-adevăr, situaţia.”

Între timp, manifestanţi au Platformei civice Demnitate şi Adevăr au instalat corturi în faţa primăriei din Bălţi, spunând că protestează faţă de politicile primarului Renato Usatîi. L-am întrebat pe redactorul şef al publicaţiei „SP” din municipiu, Ruslan Mihalevschi, ce părere au localnicii despre această iniţiativă:

„Oamenii care discută cu protestatarii au păreri diferite şi, cum observă colegii mei din redacţie, o mare parte nu prea salută ceea ce fac oamenii care au venit cu corturi.”

Europa Liberă: Cam câte corturi ar fi instalate la Bălţi?

Ruslan Mihalevschi: „Nu sunt multe, patru sau cinci.”

Europa Liberă: Cer acelaşi lucru ca şi la Chişinău sau cer inclusiv demisia primarului de Bălţi, a dlui Usatîi?

Ruslan Mihalevschi: „Cerinţele sunt legate cu persoana dlui primar Renato Usatîi, cer demisia primarului municipiului Bălţi. Protestatarii spun că el îndeplineşte ceea ce a promis, că a plecat din oraş şi, deci, a lăsat oraşul şi protestează la Chişinău, în pofida faptului că oraşul are nevoie de schimbări.”

Europa Liberă: Dle Mihalevschi, la Bălţi, cum se văd protestele de la Chişinău, pe de o parte cele organizate de Platforma DA şi, pe de altă parte, cele lansate de Partidul Socialiştilor alături de Partidul Nostru?

Ruslan Mihalevschi: „În mare parte oamenii salută ceea ce se întâmplă la Chişinău. Nu pot să vă spun cum se împart cei care susţin protestele Platformei DA şi câţi oamenii îi susţin pe Usatîi şi Dodon, în orice caz, nemulţumirea faţă de ceea ce se întâmplă în ţară se vede foarte clar.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG