Linkuri accesibilitate

Rusia a continuat seria de bombardamente aeriene în Siria


Sirieni purtînd steagul Armatei Siriene Libere protestează împotriva bombardamentelor rusești în Siria, Alep, 2 octombrie 2015
Sirieni purtînd steagul Armatei Siriene Libere protestează împotriva bombardamentelor rusești în Siria, Alep, 2 octombrie 2015

Comunitatea internațională cere Moscovei să nu atace poziții ale opoziției siriene anti-Assad.

Rusia a anunţat că a lansat pentru a treia zi consecutiv atacuri aeriene in Siria, asupra a 12 ţinte presupuse a fi ale grupării Statul Islamic. Pe plan diplomatic, se inteţesc ingrijorarile internaţionale ca implicarea activa a Rusiei cu aviatia militara in Siria ar urmari de fapt intărirea regimului presedintelui Bashar Al Assad, pe care l-a susţinut de la începtul mişcarilor de protest de masa de acum 4 ani şi jumătate.

Declaratia ministerului rus al apărarii spune ca au fost atinse centre de comunicatii ale militanţilor din Alep si un punct de control, un centru militar din localitatea Idlib şi postul de comanda din provicia Hama ar fi fost complet distrus.

Observatorul Sirian pentru Drepturile omului de la Londra, care monitorizeaza conflictul de acum 4 ani si jumătate spune ca in zonele bombardade de rusi nu exista militanti ai Statului Islamic, ceea ce a intarit ingrijorarile internationale referitoare la scopul real al interventiei Rusiei in Siria.

Purtatorul de cuvînt al Casei Albe Josh Earnest, la un briefing joi la Washington

„Daca Rusia in mod onest se concentreaza pe lupta impotriva ISIS, atunci ar putea contribui in mod constructiv la coalitia anti Statul Islamic, condusa de Statele Unite si formata din 65 de tari.”

Turcia este membră a Aliantei Nord Atlantice si a coalitiei internationale anti-ISIS, iar Ankara a cerut Moscovei sa nu mai loveasca tinte ale opozitiei siriene anti-Assad şi sa se concentreze pe tinte ale ISIS si ale militantilor Al Quada.

Apelul Ankarei este sustinut de Statele Unite, Franta, Germania si aliatii Vestului din tarile Golfului şi intr-o declaratie comuna se exprima profunda îngrijorare pentru evolutiile din Siria si fata de acşiunile aviatiei rusesti care reprezinta o escaladare a conflictului si nu va face decit sa incurajeze actiuni extremiste.

Moscova sustine, prin vocea presedintelui comitetului de afaceri externe al Dumei de stat Aleksei Puşkov că actuala campanie de aviatie a Rusiei va dura intre 3 si 4 luni şi că atacurile vor creşte in intensitate.

Parisul si Washingtonul şi-au exprimat indoieli in legatura cu pretenţia Rusiei, exprimata joii si de ministrul rus de externe Seerghei Lavrov ca ținta bombardamentelor ar fi exclusiv gruparea Statul Islamic. Din nou, purtatorul de cuvint al Casei Albe:

„Operatiunile militare la intimplare şi fara discernamint impotriva opozitiei siriene sunt periculoase pentru Rusia. Pentru ca vor prelungi conflictul sectar din Sirua, poate chiar la infinit, iar Rusia riscă să fie implicata din ce in ce mai mult în acest conflict.”

Purtatorul de cuvint al ministerului rus al apărarii a respins afirmatiile Washingtonului:

„Vreau sa subliniez că nu au fost lansate nici un fel de atacuri impotriva infrastructurii civile a Siriei si impotriva unor locuinte unde ar exista locuitori paşnici. Tintele aviatiei rusesti sunt căutate u atentie si numai dupa multe verificari legate de legaturile pe care le au cu infrastructura terorista, aviatia rusa determina cu exactitate tintele si isi coordoneaza actiunile dupa ce are confirmarea, prin alte surse, ca in acele locuri exista luptatori.”

Acest schimb de mesaje vine dupa ce joi, atacurile rusesti au avut ca tinta un centru de antrenament CIA pentru rebelii sirieni.

Președintele Franței Francois Hollande s-a întălnit la Paris cu omologul său rus Vladimir Putin, căruia i-a spus ca Moscova va trebui să-i atace numai pe militantii ISIS si gruparea Al-Quaeda, daca vrea sa colaboreze cu Franta în operatiunile din Siria.

Hollande i-a mai cerut lui Vladimir Putin să asigure securitatea civilor si să contribuie la gasirea unei solutii politice in Siria, în care președintele Bașar Al-Assad să părăseasca puterea.

Statele Unite si aliatii lor susţin ca presedintele Assad, care este raspunzator de moartea a peste 250.000 de oameni si de plecarea refugiu a peste 10 milioane de sirieni, trebuie sa demisioneze si nu trebuie sa faca parte din nici un eventual proces de negociere a păcii.

Acesta e un punct esential de divergenta cu Moscova, care, prin vocea presedintelui Putin, sustinea de la tribuna ONU ca nici un acord de pace nu va putea fi infaptuit fara participarea reprezentatilor regimului Assad.

XS
SM
MD
LG