Linkuri accesibilitate

Tragedia din Oregon


Barack Obama i-a atacat pe cei care se opun reducerii numărului de arme în posesia civililor americani.

Incă un act de violenta extrema in Statele Unite. Despre ce este vorba, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

La colegiul comunitar Umpqua din statul Oregon, 13 persoane au fost ucise de un barbat inarmat, un tinar de 26 de ani. Vadit mîniat si frustrat de cele intimplate, presedintele Obama a spus ca astfel de incidente au devenit atit de dese incit „am ajuns sa fim insensibili”. In timpul unei scurte alocutiuni televizate, Barack Obama i-a atacat pe cei care se opun reducerii numarului de arme, in posesia civililor americani, spunind ca ceea ce ei solicita dupa astfel de tragedii este mai multe arme, nu mai putine. „Crede cineva ca asta e solutia?” – a spus Obama.

Președintele Barack Obama cere din nou un control strict asupra armelor
Președintele Barack Obama cere din nou un control strict asupra armelor

Presedintele a subliniat ca tari care controleaza mai strict dreptul de a avea arme au mai putine crime, dind exemplu aliati ai Americii cum sint Marea Britanie si Australia. „Deci stim ca e posibil sa evitam” – a spus Obama. Seful executivului american a aratat ca guvernul federal a raspuns la dezastre miniere, imbunatatind siguranta in mine, accidente rutiere – imbunatatind drumurile si autovehiculele. Dar armele sint atit de imune – a spus Obama – incit Congresul a interzis pina si statistici cu privire la acest subiect.

Presedintele a cerut ziaristilor prezenti sa compare numarul persoanelor ucise in acte teroriste, in ultimii zece ani cu cei care au cazut victime unor atacuri similare cu cel din Oregon. Si el a comparat bilioanele de dolari cheltuiti de guvern pentru a evita atacuri teroriste, limitate ca numar cu efortul minim si fondurile reduse investite pentru evitarea unor astfel de tragedii interne. Apoi el le-a cerut alegatorilor sa faca din controlul armelor o tema prioritara. „Daca credeti ca asta e o problema, cel care va reprezinta in Congres trebuie sa va reflecte opiniile”. Obama a aratat ca ori de cite ori se intimpla o astfel de tragedie va continua sa ridice problema armelor in America.

XS
SM
MD
LG