Linkuri accesibilitate

Ion Manole: „Valorile pe care le oferă o societate democratică sunt încă foarte neînțelese”


Cu președintele Asociației Promo-Lex, laureată anul acesta a Premiului Libertății acordat de IDIS Viitorul.

Institutul pentru Inițiative Sociale „Viitorul” a acordat cel de-al treilea său Premiu anual al Libertății, pentru contribuțiile la schimbările democratice din societatea moldovenească. Premiul 2015 a fost acordat Asociației Promo-Lex, organizație neguvernamentală care asigură protecția drepturilor omului, inclusiv a cetățenilor moldoveni din stînga Nistrului. Președintele Asociației, Ion Manole, afirmă că în prezent juriștii Promo-Lex instrumentează un număr de 55 de dosare. Ion Manole a acordat un interviu Europei Libere despre activitatea Asociației premiate.

Ion Manole: „Numărul lor, dacă nu a scăzut, va scădea în următoarea perioadă și argumentez asta prin faptul că cei care s-au adresat deja, foarte puțini au avut de câștigat, și-au redobândit demnitatea, și-au recâștigat drepturile, foarte puține cazuri avem. În aceste condiții și mai ales în situația în care avem deciziile Curții Europene care nu se execută, evident că oamenii, în mare parte, își pierd încrederea în faptul că mai pot fi repuși în drepturi. Dacă eforturile acestor persoane care au îndrăznit, care au încercat se vor materializa, atunci numărul lor va crește. Atât timp cât numărul celor care au reușit este foarte mic în comparație cu numărul celor care suferă, totuși, mai trebuie să așteptăm.”

Europa Liberă: Cine sunt cei care apelează după ajutor, agenți economici, simpli cetățeni?

Ion Manole: „Sunt diferiți, oamenii, cei care au obținut un suport din partea noastră sau din partea altor actori transmit această informație. Și atunci, exemplul pozitiv este privit și înțeles mai bine. Dacă persoanele au o problemă și insistă asupra rezolvării ei, într-un final ei pot să găsească o instituție sau o organizație care să îi poată ajuta. De multe ori, oamenii ajung să înțeleagă importanța și greutatea drepturilor omului abia atunci când au devenit victime și abia atunci când sunt în căutarea dreptății. Avem și situația în care oamenii nu au acces la informație, deci oamenii sunt manipulați exact ca în perioada sovietică.

Ei nu înțeleg ce înseamnă drepturile omului. Drepturile omului sunt pentru ei ceva foarte abstract, dreptul la muncă de exemplu, dreptul la odihnă și cam pe aici. Drepturile politice, drepturile sociale, drepturile economice, drepturile și valorile pe care le oferă o societate democratică pentru ei încă sunt foarte și foarte neînțelese.”

Europa Liberă: În ce măsură reușiți să colaborați cu instituțiile, autoritățile Republicii Moldova pentru a-i ajura pe cei din stânga Nistrului, sau în ce măsură pot ei să apeleze?

Ion Manole: „La diferite etape se întâmplă diferit. Am avut perioade în care colaborarea cu instituțiile statului a adat rezultate foarte bune și oamenii au fost salvați. Dar am avut și situații în care noi considerăm că implicarea autorităților ar fi putut salva sau ajuta anumite persoane, dar nu am beneficiat de acest suport din partea autorităților.”

Europa Liberă: Mai pot fi astăzi situații în care cetățeni din dreapta Nistrului să fie reținuți și predați autorităților nerecunoscute de la Tiraspol?

Ion Manole: „Da, au fost astfel de cazuri. Din fericire, trebuie să constatăm că acest lucru nu se mai întâmplă, dar vedem că după inerție cei de la Tiraspol continuă să se deplaseze în dreapta Nistrului și încearcă uneori să mai răpească și să transporte persoane în stânga Nistrului. Cel puțin în ultimul timp, avem câteva cazuri în care autoritățile au întreprins măsurile necesare și opresc acest fenomen.”

Europa Liberă: Avocații Promo-LEX nu sunt agreați în stânga Nistrului, drept dovadă este și acel dosar penal intentat asociației. Acest lucru îngreunează activitatea juriștilor?

Ion Manole: „Evident că lipsa accesului în această regiune ne îngreunează anumite activități. Însăși faptul că regimul de la Tiraspol este deranjat de prezența și activitatea unei organizații care promovează și apără drepturile omului, încă o dată demonstrează ce acest regim, de fapt este unul nedemocratic, ca să nu zic ilegal. Astfel de regimuri se tem de libertatea pe care trebuie să o aibă oamenii și se tem de fapt că ei își vor cunoaște drepturile lor și cunoscându-le, vor cere respectarea lor.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG