Linkuri accesibilitate

„România a scos din faliment RM” (Deschide.md)


Cât câștigă moldovenii? (Adevărul Moldova)

„Ziarul de Gardă” scrie că cei cinci judecători de la Curtea de Apel Chişinău, acuzaţi public de preşedintele Curţii Supreme de Justiţie că ar fi acţionat contrar legii, au primit statut de bănuit într-un dosar penal gestionat de Procuratura Anticorupţie. În pofida faptului că dosarul a fost iniţiat acum jumătate de an, finalitatea pare departe, notează autorii. În privinţa a patru judecători, se remarcă în ziar, statutul de bănuit a expirat, fiind prelungit cu încă trei luni printr-o ordonanţă a procurorului.

Iulian Chifu scrie într-un editorial publicat pe portalul „Deschide Știrea” că „România a scos din faliment RM” în situația în care analizele financiare arătau că țara se îndrepta invariabil spre încetarea de plăți, până la sfârșitul acestui an. La tema împrumutului de 150 mil. de euro, Iulian Chifu este de părere că acesta a fost pentru RM „o gură de oxigen, o mână întinsă în ultimul moment, dar nu un cec în alb.” Autorul afirmă pe de altă parte că „România nu este Moș Crăciun”. „Este finanțarea ultimei șanse, dar care se poate întrerupe imediat dacă angajamentele luate de RM nu sunt transpuse în realitate”. Iulian Chifu se referă la reformele deja angajate: la aplicarea Acordului de Asociere, a Acordului de Liber Schimb, a combaterii corupției, realizarea independenței justiției și consolidarea statului de drept. Fără acestea, ajutorul nu există”, menționează Iulian Chifu.

Portalul de expresie rusă „NewsMaker” îl citează într-un articol pe directorul CNA, Viorel Chetraru, care susține că instituția sa întâmpină un șir de bariere și piedici. Printre altele, șeful CNA s-a referit la „sistemul judiciar ineficient”: circa 90% dintre dosarele de corupție se împotmolesc în instanțe. „ Din 500 de persoane acuzate de corupție în ultimii ani, doar 50 își ispășesc pedeapsa în penitenciare, iar dosarele de rezonanță (de exemplu: al fostului șef al Fiscului Nicolae Vicol; fostului președinte al BEM Grogore Gacichevici ș.a.) mai mult de doi nu mai sunt puse pe rol în instanțe”, a declarat Viorel Chetraru.

Editorialul Petru Bogatu de la „Ziarul Național” își îndreaptă atenția spre promisul împrumut românesc și blocarea acestuia, potrivit liderului PL – Mihai Ghimpu, de către FMI. Recent, Mihai Ghimpu declara că lipsa unui acord cu FMI ar împiedica RM să acceseze împrumutul de 150 de milioane de euro acordat recent de către România. Autorul scrie că FMI, nu are cum să impună atare interdicţii unor state independente. Există ţări care, deşi sunt membre ale FMI, din varii motive refuză semnarea unor memorandumuri cu acesta, ceea ce nu le împiedică să se împrumute din alte surse”, notează Petru Bogatu, care precizează că „împrumutul românesc poate fi accesat până la finele anului curent.”

„Adevărul Moldova” scrie că salariații din RM ridică retribuții lunare de câteva ori mai mici decât cele care ar fi necesare pentru acoperirea cheltuielilor. Pentru a putea supravieţui, scrie portalul, moldovenii economisesc, muncesc în mai multe locuri sau se împrumută. Sursa citată face referire la studiul „Plata muncii în RM”, făcut public de Confederația Naţională a Sindicatelor din Moldova şi Institutul Muncii. Datele studiului arată că 37,7% din respondenţi primesc un salariu de 3.000-5.000 de lei, 30,4% - 2.000-3.000 de lei, 5,4% - 1.500-2.000 de lei. În acelaşi timp, doar 13,7% din muncitori sunt remunerați lunar cu salarii de la 5.000 la 6.000 de lei, iar 4% - de la 6.000 la 8.000 de lei.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG