Linkuri accesibilitate

Al cui a fost „cel mai puternic discurs” la ONU?


Presa de la Moscova comentează discursurilor președinților Barack Obama și Vladimir Putin la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Ziarul Izvestia publică un comentariu în care sunt comparate discursurile președinților Vladimir Putin și Barack Obama la Adunarea Generală ONU. Comentariul este construit în jurul celei mai actuale teme a politicii externe ruse, anume situația din Siria, unde Rusia încearcă să preia inițiativa și să creeze o nouă coaliție internațională pentru combaterea grupării Statul Islamic așa încât să mențină la putere și regimul președintelui Assad.

Autorul comentariului, publicistul Igor Karaulov ajunge la concluzia că Statele Unite „s-au făcut de râs” în Orientul Mijlociu, iar Putin, asemeni lui Bruce Willis din filmul „Armaghedon”, își alcătuiește acum o brigadă „pentru salvarea lumii”. Statele Unite ar avea de ales: „fie să plece de tot din Orientul Mijlociu, fie să se alăture noii coaliții în calitate de partener egal”.

„Măcar vă dați seama ce ați făcut?”, îi întreabă pe americani și pe aliații lor autorul comentariului, folosind un citat exact din discursul lui Putin la ONU. Apoi tot Karaulov explică.

„Amestecul extern agresiv” în Irak, Afganistan, Libia, Siria „a dus peste tot nu la libertate și înflorire, ci la haos, anarhie, teroare, fărădelege, sărăcie, incompetență și sălbătăcire. Vladimir Putin a vorbit despre asta unei adunări de oameni dintre care mulți pot fi declarați mâine-poimâine drept următorii dușmani ai omenirii”, scrie Igori Karaulov în Izvestia.

Apoi, descrie principala deosebire între viziunea americană și rusă asupra lumii pe care o desprinde el din discursurile președinților Obama și Putin la ONU.

„Obama poartă grija parcelelor străine și gardurilor construite de proprietarii lor: în suveranitatea și frontierele de stat vede numai obstacole sâcâitoare. Obama poartă grija unor fetițe din țări străine, care trebuie să meargă la școală (…) Spre deosebire de Obama, care a jonglat cu noțiuni ideologice extensibile ca «libertate», «democrație», «demnitate» și alte lozinci, Vladimir Putin a vorbit despre lucruri strict juridice – despre suveranitate și legitimitate (…) Putin vorbește în primul rând despre felul în care nu se poate să te porți în lume”, scrie comentatorul în Izvestia.

Chestiunea Ucrainei unde Rusia este acuzată că sprijină separatiștii pro-ruși din Donbas după ce a anexat Crimeea anul trecut nu apare în acest comentariu.

Dar ziarul guvernamental Rossiiskaia Gazeta scrie că a figurat pe agenda convorbirilor purtate de Vladimir Putin cu președintele american Barack Obama în marginea Adunării Generale ONU. „Partenerii noștri americani și-au expus poziția destul de sincer în multe chestiuni: situația din Ucraina, problematica siriană, Orientul Mijlociu”, este citat Putin de publicația oficială, care precizează că a fost prima întâlnire în format deplin a celor doi lideri de la izbucnirea crizei ucrainene. La întrevedere, scrie Rossiiskaia Gazeta, Putin s-a opus unui rol mai mare al Statelor Unite în rezolvarea crizei, spunând că „Statele Unite se află deja într-o anumită măsură în spatele autorităților de la Kiev, în legătură permanentă cu Europa”.

Populara Komsomolskaia Pravda publică în ediția electronică un rezumat al vizitei lui Vladimir Putin la New York. În loc de titlu apare o declarație făcută de liderul rus. „Sunt mulțumit de vizita la New York. A fost foarte folositoare”, este citat Putin după convorbirile cu ușile închise cu Barack Obama.

Komsomolskaia Pravda scrie că ziua vizitei lui Putin a fost „fără îndoială istorică și unică în multe privințe”. „Nu numai că Vladimir Putin a zburat la New York ca să se adreseze fără intermediari celor care poartă de mulți ani un război informațional împotriva sa și a Rusiei. Dar după Adunarea Generală ONU a fost planificată o întâlnire chinuită cu Obama, care a fost coordonată cu greu”, scrie corespondentul Dmitrii Smirnov.

Despre discursul președintelui american la ONU, Komsomoliskaia Pravda scrie că a fost aplaudat cel mai tare de soția acestuia, Michelle Obama. Dar Vladimir Putin a avut „cel mai puternic discurs”, după cum spune pe pagina electronică a publicației expertul rus Leonid Ivașov, directorul Centrului Internațional de Analize Geopolitice.

„Sunt mândru de ceea ce a spus Putin. A arătat rolul ONU (…), a arătat cine și prin ce metode a destabilizat situația mondială (…), apoi, a făcut propuneri concrete pentru stabilizare”, mai spune Ivașov în Komsomolskaia Pravda.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG