Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina

„Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan l-a criticat pe fostul ministru Andrei Usatîi pentru reforme făcute „în ghilimele”. Oficialul a avut o întrevedere cu mai mulţi doctori și cu reprezentanții Sindicatului de ramură cu care a discutat cele mai dureroase probleme din sistemul medical – salarii mici, lipsa de cadre, subfinanțare, irosire de fonduri și coordonare proastă între autoritățile de la Chișinău și cele din teritorii. Ministrul nu a ezitat să critice fostele tentative de reforme ale ex-ministrului Usatîi, care s-au soldat cu eșecuri și chiar cu dosare penale. Totodată, Ruxanda Glavan a dat asigurări că pentru 2016 nu se va recurge la majorarea contribuției procentuale pentru asigurarea obligatorie de sănătate și că la acest subiect se va reveni abia la sfârșitul anului viitor. În schimb, le-a cerut doctorilor răbdare, care s-au plâns că sunt terorizați de rudele pacienților. Vom preciza că Ruxanda Glavan a fost numită în funcția de ministru al Sănătății de Partidul Democrat, după ce PLDM a cedat instituția conform Acordului Alianței.

Parcă în replică, citiți astăzi pe Sănătate INFO, citiți un interviu amplu cu fostul ministru adjunct al Sănătății Octavian Grama, în perioada ministrului Andrei Usatîi. Acesta este acum deputat. Grama spune că sistemul de sănătate din Moldova este politizat excesiv și nu de un an sau doi, ci de pe la începutul anilor 2000. Medicina are foarte multe tangențe cu politica și invers, dar ca să se vadă reformele în sănătate trebuie să se muncească în echipă și să existe voință politică, altfel carul nu se va mișca din loc. Din interviu mai aflaţi ce crede fostul demnitar despre cedarea Ministerului Sănătății către alt partid de la guvernare și dacă și-ar fi dorit la un moment dat să fie și ministru.

Spitalul de Urgență din Capitală are un nou director cu acte în regulă. Este vorba de Mihai Ciocanu, care până nu demult a deținut interimatul. Acesta îl va înlocui pe Gheorghe Ciobanu, cercetat penal în dosarul licitațiilor trucate cu echipamente medicale. Acesta a fost demis din funcție pentru diverse încălcări despre care Ministerul Sănătății refuză să vorbească. Concursul a fost organizat pe 24 septembrie. Data a fost comunicată doar cu o zi înaintea organizării probei de susținere. De altfel, nimeni altul nu avea cum să devină câștigător, întrucât doar Ciocanu a și participat la concurs. Mihai Ciocanu a declarat anterior pentru Sănătate INFO că aceasta ar fi prima funcție în care a fost promovat pentru alte criterii decât politice. În Guvernul Leancă, Mihai Ciocanu a fost ministru adjunct al Sănătății, responsabil de sistemul spitalicesc.

Și în final, omul de afaceri, Tudor Ceaicovschi bănuit că ar fi mituit responsabilii din Sănătate pentru a câștiga mai multe licitații, mai rămâne în arest până la 8 octombrie. Decizia a fost luată astăzi de Judecătoria Buiucani. El se află în arest din luna aprilie și a rămas singurul figurant din dosar care este cercetat, fiind privat de libertate. Restul, fie au obținut arest la domiciliu, fie chiar și-au restabilit funcția de conducere.”

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG