Linkuri accesibilitate

Legendara activistă civică din Rusia Ludmila Alexeieva primește la Strasbourg Premiul Václav Havel


Ludmila Alexseieva

Premiul este acordat de APCE activiștilor pentru drepturile omului

„Laureata premiului Václav Havel pentru anul 2015 este doamna Ludmila Alexeieva”, a anunţat astăzi la Strasbourg președinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur.

2015 este al treilea an în care APCE acordă acest premiu destinat celor mai curajoși dintre activiștii civici care se opun sistemelor corupte și luptă pentru respectarea drepturilor civice și a domniei legii.

Anul acesta juriul care decernează premiului Václav Havel a trebuit să aleagă între trei candidaţi: din Rusia, veterana Ludmila Alexeieva, dizidentă încă din perioada sovietică, din Afganistan organizaţia „Femei pentru femeile afgane”, iar din spațiul balcanic „Iniţiativa tinerilor balcanici pentru drepturile omului”.

„Dorim să ne arătăm solidaritatea cu cei trei nominalizați de anul acesta și să îi sprijinim în lupta lor pentru apărarea valorilor umane”, a declarat Anne Brasseur.

„Ludmila Alexeieva a inspirat multe generații de activiști din Rusia, a mai spus președinta APCE. Ea a fost mereu angajată în lupta pentru o justiție dreaptă. Însă activitatea ei nu a fost importantă doar în vremurile sovietice. Astăzi, ca președintă a Grupului Helsinki din Moscova, dna Alexeieva este nevoită să facă față unui mediu ostil și continuă să denunțe violările drepturilor omului și să ofere ajutor victimelor”.

In vârstă de 88 de ani, Ludmila Alexeieva este una dintre cele mai respectate activiste din domeniul apărării drepturilor omului din Rusia și nu numai. În tinerețe, a renunțat la cariera academică pentru a se alătura mișcării dizidente din Uniunea Sovietica și a devenit membru fondator al organizaţiei Grupul Helsinki din Moscova. A fost nevoită sa emigreze în 1977, părăsind Rusia pentru Statele Unite de unde a revenit în 1989 când devine în Rusia natală președinte al Fundaţiei Internaționale Helsinki și apoi al Comisiei pentru Drepturile Omului.

Premiul Václav Havel pentru drepturile omului este acordat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, este susținut de guvernul ceh, Biblioteca Václav Havel și de Fundația Carta 77, și este dotat cu un cec în valoare de 60 000 de euro. Premiul onorează persoane și organizații care aduc contribuții excepționale în lupta pentru drepturile omului. Comitetul de selecție este format din șase experți independenți în drepturile omului și este prezidat de Anne Brasseur.

XS
SM
MD
LG