Linkuri accesibilitate

Președinții Barack Obama și Vladimir Putin vor lua cuvântul la Adunarea Generală a ONU


Președinții Barack Obama și Vladimir Putin vor lua cuvântul astăzi la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Se așteaptă ca președinții Statelor Unite și Rusiei să aibă o întrevedere mai aproape de miezul nopții (ora Chișinăului).

Kremlinul a anunțat că principala temă va fi situația din Siria, în timp ce Casa Albă a spus că discuțiile vor fi axate pe Ucraina. Obama intenţionează să pună în discuție modul în care Rusia respectă acordurile de la Minsk privind reglementarea pașnică în Donbas.

Casa Albă de la Washington a mai anunțat că întrevederea va avea loc la solicitarea părții ruse. Însă Moscova a replicat că propunerea a fost a administrației americane.

Va fi prima întâlnire a lui Putin și Obama în ultimii doi ani. Ultimele negocieri purtate de cei doi au avut loc în martie 2013, în marginea summitului G8 din Irlanda de Nord, discuții axate pe situația din Siria. Relațiile ruso-americane s-au deteriorat din 2014 după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia și din cauza sprijinului acordat de Moscova separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei. De atunci, Putin și Obama au avut numai două discuții scurte în timpul manifestațiilor aniversare din Normandia în iunie 2014 și în noiembrie, același an, în marginea summitului APEC din China.

Duminică, 27 septembrie, președintele rus a acordat un interviu posturilor de televiziune americane CBS și PBS, în care a exclus implicarea forțelor armate ruse în conflictul din Siria. Putin a spus că singura soluție a problemei siriene ar fi întărirea structurilor statale legale ale țării și sprijinul acordat acestora în lupta cu terorismul.

Țările occidentale resping soluția avansată de Moscova și cer retragerea președintelui Bashar al-Assad, considerând menținerea sa la putere drept o piedică pentru rezolvarea conflictului intern din Siria.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG