Linkuri accesibilitate

Un schimb mai puțin obișnuit: Rusia și Estonia au schimbat doi ofițeri estoni condamnați pentru spionaj...


Eston Kohver în timpul unei audieri la tribunal, Moscova, 11 septembrie 2014.
Eston Kohver în timpul unei audieri la tribunal, Moscova, 11 septembrie 2014.

...unul pentru Estonia în Rusia, altul pentru Rusia în Estonia

Ofițerul eston de securitate Eston Kohver, închis în Rusia sub acuzația de spionaj, a fost eliberat în schimbul unui alt ofițer de securitate eston Aleksei Dressen, aflat însă în detenție în Estonia, unde a fost condamnat pentru spionaj în favoarea Moscovei.

Schimbul a avut loc în preajma întrevederii pe care președintele rus Vladimir Putin o are programată cu președintele american Barack Obama de luni de la New York, unde liderul rus va lua cuvîntul în fața Adunării Generale ONU.

Ministrul eston de interne Hanno Pevkur a confirmat că Kohver a revenit în ţara sa după aproape 13 luni petrecute în inchisorile ruseşti.

Schimbul de prizonieri a avut loc in sud estul Estoniei, la granita cu Rusia.

Potrivit lui Mark Feigin, avocatul lui Eston Kohver, schimbul a fost negociat la nivel politic şi a fost menit să îmbunătăţeasca imaginea lui Vladimir Putin pe plan internațional înainte de discursul său la ONU.

Kohver fusese condamnat în 19 august de un tribunal rusesc într-un proces cu ușile închise la 15 ani de închisoare sub acuzația că ar fi intrat ilegal în Rusia şi ar fi spionat pentru guvernul de la Talin.

Estonia a negat acuzațiile, spunînd ca ofiţerul ar fi fost răpit în 2014 în Estonia şi dus cu forța în Rusia.

În 10 septembrie, mai mulţi europarlamentari i-au cerut Rusiei să-l elibereze pe Kohver, dar și pe regizorul ucrainean Oleg Sentsov și pe activistul Oleksandr Kolcenko, afirmân că în ambele cazuri Rusia ar fi violat întegritatea teritorială a Estoniei și Ucrainei, și ar fi răpit în mod ilegal cetăţeni ai acestor ţări.

Aleksei Dressen a fost un veteran al serviciilor de securitate estone şi a fost arestat in 2012 sub suspiciunea că ar fi spionat pentru Rusia.

Un tribunal eston a decis că se face vinovat de oferirea de informații secrete serviciilor rusești, şi l-a condamnat la 16 ani de închisoare pentru trădare.

Soţia lui Dressen a fost acuzată și ea că ar fi lucrat pentru serviciile rusești de securitate, și a fost condamnata la șase ani de închisoare cu suspendare.

XS
SM
MD
LG