Linkuri accesibilitate

Două „orășele” de protestatari în capitala Republicii Moldova


Primăria Chișinăului a trimis cele două tabere în judecată pentru că nu-și pot delimita zona protestului.

Un grup de protestatari asociați Platformei civice Demnitate și Adevăr (DA), care demonstrează de aproape trei săptămâni în Piața Marii Adunări Naționale, a fost vineri în deplasare la Parlament. Poliția i-a ținut însă la distanță de tabăra de corturi instalată acolo joi seara de activiștii partidelor de stânga, într-un fel de preludiu pentru ceea ce se așteaptă duminică, când Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru vor să organizeze o demonstrație antiguvernamentală amplă în scuarul Parlamentului, chiar dacă locul fusese rezervat în prealabil de Platforma DA. Primăria Chișinăului a trimis cele două tabere în judecată pentru că nu-și pot delimita zona protestului. Dar în așteptarea verdictului protestatarii rivali își testează reacția.

Câteva sute de persoane, în mare parte pensionari, au pichetat în această după amiază Parlamentul. Oamenii, nemulțumiți de actuala conducere, dar și de condițiile de trai, au cerut dizolvarea Legislativului. Protestatarii nu au reușit să ajungă în fața clădirii, fiind opriți de poliție la unul din colțurile edificiului. Delegații mulțimii, printre care și Victor Leancă, președintele Uniunii Pensionarilor, organizație care a inițiat acțiunea dată în parteneriat cu Platforma DA, au mers să înmâneze deputaților dolianțele protestatarilor, dar au fost întâlniți doar de către un consilier. El a declarat că în condițiile respective a considerat inutil să lase documentul adus. Mulțimea a întâmpinat cu huiduieli noutatea că în Parlament, în timpul orelor de muncă, nu s-a gasit nici un deputat să discute cu ei.

În timp ce protestatarii strigau sub pereții Parlamentului, în fața aceleiași clădiri, în „orășelul Victoriei”, cum a fost numită tabăra de corturi instalate joi aseară de membrii și simpatizanții Partidului Socialiștilor și ai Partidului Nostru, cânta muzică, mirosea a fum și mâncare.

Proaspeții protestatari pregăteau cina. Poliția a înconjurat ambele tabere de protestatari pentru ca aceștia să nu se întâlnească. Arcadie este unul dintre rezidenții „orășelului Victoriei”.

Este simpatizant al Partidului Socialiștilor și el pensionar. Deși e de acord cu lozincele scandate de cei care pichetau Parlamentul, se uita la ei de la distanță. Speră ca într-un final, cele două „orășele” ale protestatarilor să fie unul.

Arcadie: „Acolo am fost de două ori, m-am uitat, am stat de vorbă cu băieții. Protestez. Jos Guvernul! Jos hoții! Prosta ne-am săturat. Nici nu am cuvinte, nu pot să spun. Îi greu de trăit. Ei nu se gândesc la popor deloc. Eu gândesc că au să se înțeleagă și au să se unească.”

Gheorghe Petic este din Ungheni și protestează în Orașul Demnității de la 6 septembrie. Și la acțiunea pensionarilor a fost, deși mai are mult până la vârsta de pensionare. Zice că are colegi și în tabăra adversă și-i respectă, pentru că luptă pentru aceeași cauză, chiar dacă organizatorii sunt diferiți.

Gheorghe Petic: „Am tot respectul față de ei. Fac și ei o chestie, să dea Domnul să o facă pentru idee și nu pentru alte momeli care, până la urmă, se mai folosesc de ei partidele politice. Nu vreau să spun că nu stau pentru o idee bine venită pentru țară țara asta, dar până la urmă, eu socot că locul lor e mult mai bine ca să fie în Orășelul Demnității, în cetatea noastră. Avantajul nostru este că noi unim mai multe segmente sociale care nu fac parte dintr-un partid politic.”

Între timp, legalitatea amplasării corturilor în fața Parlamentului este pusă sub semnul întrebării. Pentru că cele două tabere de protestatari nu au putut delimita zona protestului în scuarulul clădirii Legislativului, Primăria municipiului Chișinău i-a trimis în judecată.

În cadrul ședinței de judecată de vineri nu s-a decis nimic. Avocatul socialiștilor, Vasile Bolea, spune că vineri au aflat că Primăria a mai înaintat o cerere împotriva lor, pentru a le interzice acțiunile planificate și în alte locuri din capitală.

Tot Primăria a solicitat ca aceste dosare să fie puse întro singură procedură și examinate de un singur judecător. In aceste condiții, socialiștii au solicitat o pauză până mâine, când va avea loc o nouă ședință. Indiferent de hotărârea instanței de judecată, protestul de amploare anunțat de Socialiști și Partidul Nostru pentru duminică, 27 septembrie, va avea loc, spune deputatul avocat Vasile Bolea.

Previous Next

XS
SM
MD
LG