Linkuri accesibilitate

O organizație rusească duce elevi polonezi în vizită în Crimeea, în loc de St. Petersburg


Elevi polonezi duși în Crimeea...
Elevi polonezi duși în Crimeea...

Polonia s-a alăturat majorității statelor lumii ce au condamnat anexarea Crimeii de către Rusia, iar legea ucraineană interzice călătoriile prin Rusia spre regiunea respectivă.

Un grup de adolescenți polonezi au încălcat fără să vrea legea ucraineană când au fost duși în Crimeea de gazdele lor ruse, după ce câștigaseră concursuri pe teme rusești. Iar oficiali polonezi solicitați de Serviciul ucrainean al Europei Libere au spus că tinerii au fost „prostiți” de ruși, care promiseseră că nu-i vor duce în peninsula anexată.

Cei aproximativ zece elevi de liceu polonezi plănuiau să viziteze timp de o săptămână Moscova și metropola rusă din nord, St. Petersburg, ca parte a premiului câștigat. Dar la mai puțin de o zi după sosirea în capitala rusă s-au trezit pe un avion cu destinația Crimeea, regiune anexată de la Ucraina în primăvara anului trecut.

Un itinerar postat pe pagina de net a Centrului pentru dialogul și înțelegerea ruso-polonă sugerează că studenții și-au petrecut zilele de după sosirea la Moscova în 19 septembrie călătorind de-a lungul și de-a latul Crimeii, vizitând numeroase locuri considerate importante pentru istoria rusă.

Dar călătoria nu este pur culturală. Itinerarul sugerează că grupul urma să se întâlnească și cu oficiali instalați în Crimeea de Moscova după anexarea regiunii în martie 2014.

Concursurile de cultură rusă fuseseră organizate de o entitate non-profit din Bialystok (Polonia), numită Societatea culturală și educațională rusă, dar călătoria a fost sponsorizată de organizație non-profit rusească, anume Centrul pentru dialogul și înțelegerea ruso-polonă.

Anna Marek, purtătoare de cuvânt a Departamentului pentru Educație din regiunea polonă Podlaskie, unde se află Bialystok, a spus Serviciului ucrainean al Europei Libere că oficialii poloni au aflat din vreme despre planul ca tinerii să fie duși în Crimeea și au cerut rușilor să schimbe programul. Iar rușii i-au asigurat că tinerii vor vizita în locul Crimeii orașul St. Petersburg. „Cel puțin asta ne-au spus la 11 septembrie”, a spus Marek. „Șeful departamentului a cerut traseul definitiv al călătoriei, dar de atunci nu l-am primit”.

Membră NATO și UE, Polonia s-a alăturat majorității statelor lumii condamnând anexarea Crimeii de către Rusia, iar legea ucraineană interzice călătoriile prin Rusia spre regiunea respectivă.

Un forum polonez de colaborare culturală cu Rusia, sprijinit de Parlamentul de la Varșovia, a scris pe pagina sa de Facebook că organizațiile care organizează asemenea călătorii ar trebui să nu mai primească fonduri publice. „Avertizăm entitățile poloneze să nu organizeze excursii pentru cetățenii polonezi în Crimeea, teritoriu ucrainean ocupat” – se spune în mesaj, care avertizează că turiștii riscă să primească interdicție de intrare în Ucraina și chiar să fie trași la răspundere pentru încălcarea sancțiunilor impuse de propria lor țară, Polonia.

Organizația rusească implicată în excursia elevilor polonezi descrie însă evenimentul în cu totul alte culori, ca pe o șansă de a cunoaște „peninsula unică de la Marea Neagră, o regiune care are poate cea mai fascinantă istorie din lumea întreagă”.

Iurie Bondarenko, directorul organizației, a pus pe Twitter la 24 septembrie o fotografie de-a sa cu un tricou pe care scrie „Crimeea, Rusia”, cu hashtag „Crimeea e a noastră” (Krym nash).

O postare de-a lui din 20 septembrie arată un grup de adolescenți pe avion, cu textul: „Zbor de la (aeroportul moscovit) Domodedovo spre Crimeea cu un grup de tineri polonezi. Cu fete care nu se tem de presiunile autorităților!”.

„Muntele Sapun, în Sevastopol. Fetele poloneze au cucerit un tanc sovietic", spune alt tweet.

Bondarenko fusese citat mai devreme în presa polonă spunând că vrea să le arate elevilor locuri care au legătură cu istoria rusă. „Consider Polonia un stat democratic, ai cărui locuitori au dreptul să evalueze situațiile ei înșiși”, a spus el.

Presa rusă a urmărit și ea călătoria, relatând că o elevă s-a declarat într-un interviu acordat canalului TV rusesc de stat în engleză Russia Today „fericită” să se afle în Crimeea.

Tinerii sunt câștigătorii premiilor principale în două concursuri ținute recent în Polonia, unul numit „Cunoștințe despre Rusia” și al doilea „Lecturi de poezie rusă”. În ultimii ani laureații au fost recompensați cu călătorii în Rusia – dar acum este prima oară când au fost duși în Crimeea.

XS
SM
MD
LG