Linkuri accesibilitate

Propaganda nu este un fenomen separat, ci o parte a războiului informațional


Un interviu cu Eugen Fedcenko, directorul Şcolii de jurnalism Mohyla și co-fondator al proiectului StopFake.org.

Odată cu anexarea Crimeii a războiului din Donbas, propaganda și războiul hibrid, unde manipularea și contrafacerea informațiilor au devenit parte a strategiei Federației Ruse în confruntarea ei cu Occidentul, au devenit teme de analiză pentru experții și autoritățile atât din statele învecinate Rusiei, cât și din țările din Europa Centrală și de Vest. Pentru a se proteja de valul de dezinformare și falsurile din presa rusească, un grup de jurnaliști de la Kiev au fondat portalul StopFake.org, unde denunță știrile contrafăcute sau eronate din presa rusească. În mai bine de un an de când activează, portalul a devenit foarte popular și este recunoscut ca fiind un instrumente extrem de eficient în combaterea propagandei în Ucraina. Din iunie, o parte a articolelor de pe Stopfake.org sunt traduse și în română.

Eugen Fedcenko, directorul Şcolii de jurnalism Mohyla (Могилянська школа журналістики), co-fondator al proiectului StopFake.org, spune că propaganda nu este un fenomen separat, ci o parte a războiului informațional purtat de Rusia.

Europa Liberă: Pe exemplul Ucrainei, de ce propaganda este considerată un fenomen cu un impact atât de puternic negativ?

Eugen Fedcenko: „Războiul care are loc acum în Ucraina și ocuparea Crimeii ar fi fost imposibile fără propaganda care acționează acolo de cel puțin un deceniu. Este momentul la care, în percepția mea, Rusia a început să pună în aplicare această mașinărie propagandistică. Imediat după revoluția portocalie au început acțiuni metodice și bine țintite pentru a pune la punct componenta informațională a acestui război.

Deci, propaganda nu este un fenomen separat, este o parte a războiului informațional.”

Europa Liberă: Autoritățile moldovene se pare că nu sunt foarte eficiente în a combate propaganda rusească. Înțeleg că și la Kiev situația a fost similară, autoritățile fiind cumva luate prin surprindere la acest capitol și depășite de situație. Cum a soluționat Ucraina această problemă, sau măcar cum încearcă să o facă?

Eugen Fedcenko: „De fapt nimeni, niciun Guvern, nu este capabil să facă față propagandei cu eficiență de sută la sută. Asta, din mai multe motive. În primul rând a luat destul de mult timp însăși identificarea problemei, a faptului că există acest fenomen.

Acum, când particip la discuții cu privire la propaganda rusă, văd deja o cu totul altă atitudine și înțelegere decât acum un an – din partea publicului, din partea mass media sau a guvernelor diferitor țări. Atunci ni se spunea: „Da, suntem de acord cu unele fapte pe care le prezentați, dar asta este o poziție a Ucrainei, este punctul vostru de vedere, la care aveți dreptul, iar ceea ce prezintă Rusia este de asemenea un punct de vedere. Acum, nimeni nu mai consideră că este o situație particulară, o problemă locală, nu mai este vorba doar despre o problemă a Ucrainei. Este o amenințare valabilă și pentru Moldova, și pentru toate țările din UE fără excepții, dar și la nivel global, chiar dacă într-o măsură mai mică.

Și ceea ce văd eu acum este că timp de un an am reușit să schimbăm acest punct de vedere - și acesta este primul pas foarte important. Datorită unor proiecte de genul StopFake am reușit să adunăm o cantitate importantă de informații care demontează principalele teze ale propagandei ruse, printre care și faptul că Rusia nu este prezentă în niciun fel pe teren în zona de conflict din Ucraina, că nu are trupe acolo, că în Ucraina a avut loc o lovitură de stat și că au venit fasciști la putere.

Practic, pentru toți oamenii care au o minimă capacitate analitică aceste teze au putut fi combătute și le-am servit argumente că lucrurile stau altfel. Acesta este marele merit al proiectului nostru, StopFake, și a faptului că am adunat materialele de propagandă într-un singur loc, am arătat mecanismul și caracterul sistemic și am demonstrat ce legătură au aceste materiale cu ceea ce face puterea din Federația Rusă.”

Europa Liberă: Când spuneți „noi”, înțeleg că nu este vorba despre Guvernul de la Kiev sau despre careva instituții ale statului. Cine sunt cei care au reușit să facă aceste lucruri?

Eugen Fedcenko: „Noi, adică organizația noastră StopFake, ca entitate separată unde se lucrează pe bază de voluntariat, unde jurnaliștii s-au adunat și au creat un colectiv care caută în presă fake-urile, sau știrile false sau propagandistice, și le denunță, prezentând în același timp informația obiectivă. Impulsul pentru crearea acestei organizații a fost anume incapacitatea Guvernului de a face ceva.

Vedeam în ce măsură Ucraina pierde în acest război informațional, pentru că din partea Guvernului ucrainean nu se făcea nimic, nu era oferită niciun fel de alternativă inclusiv pentru că în acel moment nu exista încă Guvern. Noi am început activitatea noastră în plină ocupare a Crimeii și Guvern atunci nu era, așa că nici nu ne puteam aștepta la careva acțiuni în acest domeniu. Așa că am umplut acest vacuum prin acțiunile noastre.

Atunci, am făcut acest proiect ca pe unul temporar. Dar iată că deja de mai mult de un an continuăm să lucrăm și volumul de lucru nu doar că nu scade, ci din contra crește din ce în ce mai mult. Pentru că, cu cât mai multe materiale documentăm, cu atât mai mult putem vedea tabloul pe ansamblu și ieșim deja la un nivel superior de analiză. Adică scopul nostru a evoluat de la simpla demontare a tezelor propagandistice la publicarea acestor informații cu scopul de a crea un tablou mai amplu tridimensional al acestui fenomen.”

Europa Liberă: Care este motivația oamenilor care fac pe bază de voluntariat această muncă? Pentru că ceea ce face StopFake necesită un volum foarte mare de muncă și un efort intelectual considerabil. Ce îi motivează pe oameni să se implice în acest proiect?

Eugen Fedcenko: „De fapt, nu este vorba despre un efort intelectual foarte mare – este vorba despre verificarea faptelor, lucru pe care trebuie în mod normal să-l facă orice jurnalist. Problema aici este că toți oamenii care fac StopFake au un serviciu unde sunt angajați toată ziua, după care vin și lucrează și la portal, în timpul lor liber. Dar motivația principală este desigur aceeași pe care o au și toți ceilalți voluntari din diferite alte domenii pe care se ține acum Ucraina – ei muncesc pentru a face în așa fel încât Ucraina să rămână pe hartă ca stat, deci scopul este supraviețuirea Ucrainei ca stat. Unii contribuie în domeniul militar, alții ajută refugiații, iar noi ne axăm pe contracararea propagandei și a războiului informațional.

Deci, este o mobilizare socială totală, pentru că problema se pune în felul următor – fie noi acum facem ceva, ne implicăm ca să salvăm Ucraina, fie aceasta dispare pentru totdeauna. Adică nu există o variantă intermediară între cele două situații.

Cea mai importantă acum în Ucraina este societatea civilă, acei oameni care fac pe bază de voluntariat lucruri foarte concrete și foarte calitative pe care, cel mai important, nu le pot face nici măcar specialiștii care sunt plătiți.”

Europa Liberă: Ce recomandări ați avea pentru Moldova, având în vedere experiența pe care o aveți legată de strategiile prin care acționează propaganda rusească ?

Eugen Fedcenko: „În primul rând, atunci când apare un fenomen de amplificare a propagandei în raport cu țara Dvs., trebuie să vă întrebați și să încercați să înțelegeți de ce se face lucrul acesta. Este evident că mai departe pot urma careva acțiuni militare, presiuni politice pentru a atinge un anumit scop.

Deci, în principiu, propaganda nu se face de dragul artei, ea este un instrument pentru facilitatea obținerii unor scopuri. Iată de ce trebuie imediat să vă puneți întrebarea: dar care este scopul posibil și următorii pași, pentru ce este creat acest plațdarm informațional?

În Ucraina subiectul era oprimarea populației vorbitoare de limbă rusă și „fasciștii împotriva vorbitorilor de rusă” și acest mit a fost creat și alimentat ani de zile. Respectiv, trebuie să analizați care sunt mesajele de bază la voi și să deduceți cam care vor fi acțiunile ulterioare pentru Moldova în plan politic sau de exemplu militar. Deci, este nevoie de o analiză și în baza acestei analize trebuie de întreprins acțiuni care ar putea neutraliza aceste acțiuni viitoare – folosirea legislației, a monitorizării fluxurilor financiare care vin către organizații care promovează interesele Federației Ruse, dezmințirea informațiilor false. Nicio informație nu trebuie să rămână nedezmințită. Sunt și multe lucruri care sunt de datoria Guvernului să le facă din punct de vedere regulator, folosind pârghiile pe care le are la îndemână.”

Europa Liberă: Cum vedeți viitorul regiunii, al Ucrainei, al Republicii Moldova? Există un Acord de Asociere semnat cu UE, totuși lucrurile nu par să evolueze în direcția cea bună…

Eugen Fedcenko: „Ele nu evoluează în direcția cea bună, cel puțin pentru Ucraina, de mai multă vreme, dar scopul nostru este de a corecta acest lucru. Iar noi trebuie să facem ceea ce ne-am propus indiferent de agenda care ne este impusă de Rusia. Pentru că scopul Moscovei este de a dinamita cursul către apropierea Republicii Moldova și a Ucrainei de UE, dar și cel de apropiere a țărilor noastre între ele.

Moscova nu vrea să aibă de a face cu structuri pe care nu le poate controla. Deci, dacă vom continua să facem reforme și să ne mișcăm înainte, acesta va fi răspunsul cel mai bun care poate să existe nu doar pentru propaganda rusească, dar în general pentru efortul lor de a deturna acest curs al nostru.”

Europa Liberă: Deci, sunteți cumva optimist, dacă nu pe termen scurt, cel puțin pe termen mediu și lung?

Eugen Fedcenko: „Dacă e să ne uităm la Ucraina, unde inclusiv pe timp de război se reușește promovarea de reforme, atunci, dacă retragem din această ecuație războiul, vedem că lucrurile ar fi putut merge cu mult mai repede și mai ușor. Exemplul Ucrainei arată că se poate găsi loc de optimism chiar și în cele mai dramatice și grele situații.”

XS
SM
MD
LG