Linkuri accesibilitate

Un interviu cu James D. Pettit, ambasadorul Statelor Unite (Ziarul Național)


Criza mișcării sindicale în R. Moldova (Mold-street.com).

Raisa Lozinschi de la „Ziarul Naţional” publică un interviu cu ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James D. Pettit. Între altele, Domnia Sa se referă la necesitatea unui dialog serios cu Fondul Monetar Internaţional, pe care îl consideră un prim-pas important spre abordarea provocărilor economice serioase ale Moldovei. De ce este cooperarea cu FMI atât de importantă? Vasta experiență internațională, continuă Ambasadorul SUA, arată că țările care se angajează într-un program cu FMI, când au probleme economice, beneficiază nu numai de stabilitate macroeconomică îmbunătățită, dar de asemenea de un ajutor substanțial și de fluxul investițiilor străine pe care astfel de programe, de obicei, le deblochează.

Editorialistul Victor Ciobanu de la aceeaşi publicaţie trece în revistă mai multe evenimente care s-au întâmplat în această săptămână şi pe care le consideră deloc întâmplătoare. Bunăoară, PSRM și Partidul Nostru au anunțat acțiuni de protest începând de duminică, cea mai importantă revendicare fiind organizarea alegerilor anticipate. Un alt eveniment trecut în revistă de autor este ieşirea la rampă a preşedintelui comuniştilor Vladimir Voronin. Acesta a lăsat să se înțeleagă că nu ar exclude posibilitatea fuzionării PCRM cu PD și o alianță cu PSRM în cazul anticipatelor. Dacă mai adăugăm aici și Partidul Nostru, care va juca în aceeași echipă și se arată foarte optimist privind intrarea la guvernare, putem anticipa care ar putea fi rezultatul acestei stângi consolidate, constată Victor Ciobanu. Ce ar putea salva situația? Purcederea imediată la implementarea reformelor și obținerea rezultatelor palpabile pentru fiecare cetățean, conchide autorul.

Uniunea Euro-Asiatică, un mit dispărut” este titlul editorialului semnat de analistul Iulian Chifu pentru portalul Deschide.md. Autorul constată că mitul Uniunii Euro-Asiatice a făcut epocă în alegerile generale din Republica Moldova, din 30 noiembrie 2015. „E chiar un caz școală care va ocupa toate manualele viitoare de comunicare strategică și război informațional și probează capacitatea de control al spațiului public de către Rusia în Republica Moldova”, continuă Iulian Chifu. Evident, spune autorul, că Uniunea Euro-asiatică există pe hârtie, există și în viață, ba dobândește și noi membri, tot pe hârtie, Armenia, Kârgâzstan. „Doar că esența sa nu prea există, substanța sa s-a disipat, teritoriul său nu prea e contiguu, iar problemele fundamentale se acumulează. Și nici nu prea are decât acțiune formală. Ba chiar și Moscova pare să o fi ascuns din prim-plan, nu mai defilează cu ea”, scrie Iulian Chifu.

Mold-street.com scrie că mişcarea sindicală din Republica Moldova se află într-o criză profundă, atât de imagine, cât şi financiară. Afilierea politică şi interesele economice ale unor lideri sindicali nu mai sunt un secret. Pe parcursul ultimilor ani o mare parte din active a fost comercializată, inclusiv hoteluri, sanatorii şi imobile. Unul dintre imobilele care deja a fost vândut se află chiar în buricul târgului. E vorba de un imobil de pe strada Puşkin 26, colţ cu bulevardul Ştefan cel Mare. Noul proprietar, scrie Mold-street.com, se ascunde în spatele unui şir de firme. În acelaşi timp, a fost schimbată paza clădirii şi acum este asigurată de angajaţii firmei SRL Klassica Force ce face parte din Holdingul Shor.

Portalul E-sănătate.md constată că elaborarea celui mai important document din domeniu este tărăgănat deja de trei ani, vorbim de Codul Sănătăţii, şi asta pentru că fiecare ministru care vine în fruntea instituţiei, ţine să schimbe componența grupului de lucru, ceea ce face ca lucrurile să stagneze. Ministerul Sănătății promitea să avem un Cod al Sănătății la începutul anului 2014, încă pe vremea ex-ministrului, Andrei Usatîi.

Documentul însă a fost lăsat baltă, chiar după primele ședințe, chiar dacă au fost cooptați specialiști din afara țării care erau dispuși să ajute ministerul să elaboreze legi bune. În consecință, specialiştii din domeniu se conduc și acum de documente învechite care conțin prevederi contradictorii. Legea Ocrotirii Sănătății, de exemplu, a fost elaborată acum 20 de ani, iar Legea privind drepturile și responsabilitățile pacientului are deja zece ani.

XS
SM
MD
LG