Linkuri accesibilitate

PCRM solicită demisii care se află pe lista de revendicări a Platformei Demnitate și Adevăr


Ce şanse sînt ca demisiile cerute de PCRM să fie votate în Parlament?

Partidul Comuniştilor a anunţat că a înregistrat în Parlament proiecte de demisie a mai mulţi funcţionari de rang înalt. E vorba de procurorul general Corneliu Gurin şi directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, pe care îi acuză că nu ar fi prevenit dispariţia miliardului de dolari din sistemul bancar. Alte cereri de demitere îi vizează pe preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, şi cel al Curţii de Conturi, Serafim Urechean. Aceste demisii, între altele, se regăsesc pe lista de revendicări ale platformei civice Demnitate şi Adevăr şi a Partidului Socialiştilor.

Pentru ca demnitarii vizaţi în proiectele de demisie înaintate de Partidul Comuniştilor să fie eliberaţi din funcţie e nevoie de iniţiativa preşedintelui Parlamentului şi votul majorităţii în Legislativ, adică votul a 51 de deputaţi. Mai puţin în cazul şefului de la CNA care este numit şi, respectiv, demis de către Guvern. Un simplu calcul matematic arată că deputaţii comunişti, care deţin 21 de mandate, ar avea nevoie de susţinerea a încă 30 de legislatori sau a cel puţin două fracţiuni parlamentare, una dintre care din actuala Alianţă pentru Integrare Europeană.

În aceste condiţii, crede analistul centrului Politicon, Ion Tăbârţă, şanse ca demisiile cerute de comunişti să aibă loc sunt minime:

„Mai degrabă fac parte dintr-un anumit joc politic. Ca ele să treacă în Parlament trebuie să avem anumite modificări în actualul raport de forţe politice în Legislativul Republicii Moldova. Deocamdată, oficial, avem majoritate şi avem minoritate, or, avem o majoritate fragilă şi avem o opoziţie destul de puternică. Nu cred că acest raport se va schimba. Doar dacă între principalii partenerii ai coaliţiei de guvernare să nu se întâmple un scurtcircuit care să ducă cumva la o cădere de Guvern. Cel puţin la moment, acest lucru este puţin probabil.”

Pe de altă parte, proiectele de demisie înaintate de PCRM, la pachet cu declaraţia liderului comunist Vladimir Voronin, care ieri seara, în cadrul unei emisiuni de la TV 7 nu a exclus posibilitatea unei „fuzionări” cu Partidul Democrat, nu ar trebui trecute cu vederea, crede expertul Institutului Viitorul, Corneliu Ciurea. Acestea, sugerează analistul, în anumite condiţii ar putea zdruncina temelia actualei alianţe de guvernământ:

„Sigur, trebuie să spunem lucrurilor pe nume: o schimbare se poate produce doar în cazul în care PD-ul şi PLDM-ul vor decide să divorţeze. Toate aceste acţiuni le încadrez într-o schemă politică care ar putea să înlocuiască actuala configuraţie, care ar putea să includă PD-ul şi PCRM-ul. Partidele de stânga încearcă să împingă situaţia politică din Republica Moldova spre o reformatare politică, care va aduce la guvernare o alianţă de centru stânga, dar această formulă politică se poate realiza doar în cazul în care PLDM-ul va fi debarcat.”

Tot joi, un alt anunţ, de această dată al Partidului Socialiştilor, a ţintit debarcarea actualei puteri. Igor Dodon a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că socialiştii vor depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Valeriu Streleţ, cel mai probabil la prima şedinţă a Parlamentului. Fracţiunea socialistă ar avea nevoie de încă două semnături pentru a putea înregistra iniţiativa, însă liderul PSRM s-a arătat încrezător că „acestea vor fi găsite”. Potrivit Constituţiei, pentru demisia Guvernului este suficient votul majorităţii simple în Parlament. Surse din cadrul legislativului spun că prima şedinţă cu aleşii poporului va avea loc la începutul lunii octombrie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG