Linkuri accesibilitate

Platforma „DA” se epuizează, își pierde din elan (Cornel Ciurea/Newmaker.md)


Vizita în Rusia a bașcanului Irina Vlah (Gagauzia.md).

Site-ul anticoruptie.md publică o investigaţie realizata impreuna cu Ziarul de Garda despre averea proaspătului demisionat Dorin Dragutanu, contestat și acuzat pentru situația dezastruoasă în care a ajuns sistemul bancar din Republica Moldova. În cei şase ani cât a deţinut functia de guvernator al BNM, Drăguţanu a dus un trai de lux şi a profitat, împreună cu soţia, de diverse beneficii, se arată în articolul semnat de Victor Moşneag şi Anatolie Eşanu. Cei doi jurnalişti informează că guvernatorul are o casă și o mașină de milioane, iar una din firmele soției sale a obținut doar în ultimul an și jumătate contracte de peste 5 milioane de lei cu instituții ale statului. Odată cu plecarea din funcție, Drăguțanu ar urma, conform regulamentului instituției pe care încă o conduce, să restituie integral creditul preferențial, obținut în 2011 chiar de la Banca Națională, mai scriu jurnaliştii de investigaţie. Totodată, guvernatorul demisionar trebuie să justifice datele din raportul recent al Curții de Conturi, care a scos la iveală gestionarea irațională a banilor la instituția pe care a condus-o.

Anticoruptie.md mai anunţă că Centrul de Investigații Jurnalistice de la Chișinău a acționat în instanță Președinția Republicii Moldova pe motiv că a refuzat să-i pună la dispoziție informația despre persoanele care au fost decorate cu distincții de stat de către șefii statului din 2001 până în prezent. Instituția, afirmă CIJ, nu a pus la dispoziție nici actele trimise la Consiliul Superior al Magistraturii în ultimii zece ani prin care președinții țării au respins candidaturile judecătorilor propuși pentru promovări sau numiri în funcție. Centrul de Investigații precizează că Președinția de la Chișinău a refuzat repetat să îi ofere informația în volumul solicitat, în pofida faptului că informațiile sunt de interes public vădit. Respingând aceste demersuri, președinția a făcut trimitere la protecția datelor cu caracter personal.

Portalul de expresie rusă „NewsMaker.md” insistă într-un articol dedicat protestelor din centrul Chișinăului organizate de Platforma DA, că acestea pierd vertiginos din intensitatea pe care le-a avut inițial. „Autoritățile nu au fost nevoite să aplice forța sau să cedeze: s-a adeverit că este de ajuns să le oferi posibilitatea cetățenilor să-și verse amarul, iar pentru liderii protestelor să mimezi negocieri”, notează autorii articolului.

În articol se arată că liderii Platformei „DA” nu pot mobiliza un număr suficient de manifestanți și nu sunt în stare să atragă atenția societății și a presei. „Luările de cuvânt ale liderilor sunt pline de patos, sunt plictisitoare, aplicarea inițiativelor sunt contradictorii și lipsite de consistență. Expertul politic al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Corneliu Ciurea, citat de „NewsMaker.md”, spune că Platforma „DA” se epuizează, își pierde din elan și îi va veni dificil să concureze cu PSRM și „Partidul Nostru”, care au anunțat organizarea protestelor din 27 septembrie. Expertul este de părere că protestele DA vor finaliza în cel mult o lună, iar „stânga” puțin probabil să obțină ceva.

Portalul AGORA face o evaluare a angajamentelor dintr-un compartiment mai important al Acordului de Asociere – Titlul II - şi scrie că Republica Moldova înregistrează restanțe importante în ceea ce ţine de funcționarea CNI și verificarea declarațiilor de avere, implementarea strategiei anticorupție și elaborarea proiectului de modificare a Constituţiei în partea ce ţine de termenul iniţial de numire a judecătorilor şi selectarea judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie.

Portalul Gagauzia.md anunţă într-o ştire programul vizitei în Federația Rusă ă bașcanului găgăuz Irina Vlah. Ea se va afla în Rusia între 23 și 26 septembrie şi are programate întrevederi „cu conducerea Federației Ruse, cu guvernatorul de la Sankt-Petersburg, precum și cu alte persoane oficiale.” De asemenea, bașcanul găgăuz va participa la lucrările Forului Eurasiatic al Femeilor.

„Novosti Pridenstorvia” scrie că în primele sale întrevederi în calitate de șef interimar al departamentului de externe al Transnistriei cu Dafina Gercheva, coordonator rezident al ONU la Chișinău, și cu Dragan Lalosevic, reprezentant al oficiului de la Geneva al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Vitali Ignatiev s-a plâns că autoritățile de la Chişinău că ar încălca drepturile omului prin interdicția de circulație a mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene pe teritoriul Republicii Moldova şi deportarea de pe Aeroportul Chișinău a cetățenilor din regiunea transnistreană. Întâlnirile s-au axat pe realizarea unor proiecte sociale și în domeniul ocrotirii sănătății, programe axate pe protejarea drepturilor persoanelor cu nevoi speciale și stopării răspândirii HIV/SIDA în regiune.

XS
SM
MD
LG