Linkuri accesibilitate

Un fost „bancher al lui Putin” dă Rusia în judecată


Vladimir Putin la o întîlnire cu Serghei Pugaciov în anul 2000
Vladimir Putin la o întîlnire cu Serghei Pugaciov în anul 2000

Serghei Pugaciov acuză Moscova de încălcarea unui acord de investiții franco-rus și a legislației internaționale.

Magnatul rus Serghei Pugaciov care a fost supranumit în trecut „bancherul lui Putin” cere Rusiei compensații de 12 miliarde de dolari pentru afacerile pierdute după deteriorarea legăturilor sale cu Kremlinul. O relatare a agenției Reuters în rezumat.

Serghei Pugaciov care a părăsit țara în 2011 a anunțat că a intentat Rusiei un proces de arbitraj, care ar putea fi judecat de Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga.

Într-o declarație prezentată de avocații săi la o conferință de presă la Paris, Pugaciov spune că este victima unor atacuri prelungite din partea Moscovei. „Refuz să fiu intimidat de tactica Rusiei”, se mai spune în declarație.

Avocații spun că nota de chemare a Rusiei în judecată a fost transmisă Kremlinului și miniștrilor ruși ai finanțelor, economiei, justiției și de externe.

Moscova mai are un proces la Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga, care a dispus în 2014 să achite despăgubiri de 50 de miliarde de dolari acționarilor expropriați ai fostului gigant petrolier Yukos.

După ce a părăsit Rusia, Pugaciov, în vârstă de 52 de ani, a spus că oameni apropiați Kremlinului i-au ruinat și lui afacerile de miliarde de dolari, alegându-și și preluând câteva dintre cele mai rentabile firme.

La începutul anilor 1990, Pugaciov a înființat banca Mejprombank devenită ulterior una din cele mai prospere bănci ale Rusiei. A spus că l-ar fi ajutat pe Vladimir Putin să vină la putere. Dar relația sa cu Kremlinul s-a înrăutățit pe timpul crizei financiare din 2008.

Autoritățile ruse l-au acuzat că ar fi deturnat 700 de milioane de dolari din fondurile oferite de banca centrală a Rusiei pentru a ajuta Mejprombank să treacă cu bine de criză, acuzații pe care Pugaciov le respinge. La cererea Rusiei, Interpolul a emis mandat de arest pe numele lui Pugaciov.

Imperiul de afaceri al acestuia include cote în șantierele navale Nordic și Baltic, precum și un zăcământ enorm de cărbune din Siberia.

Edward Kehoe, avocat al firmei King & Spalding, care îl reprezintă pe Pugaciov, a spus că chemarea în judecată a Rusiei se bazează pe presupusa încălcare a unui acord de investiții ruso-francez și legilor internaționale. Magnatul rus care a devenit cetățean francez în 2009 spune că Kremlinul l-a deposedat de bunuri, fără a-i achita compensații.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG