Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: „Alegerile anticipate ar fi o catastrofă pentru Republica Moldova”


Vlad Filat, Bruxelles, februarie 2011
Vlad Filat, Bruxelles, februarie 2011

Liderul PLDM, într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă.

Protestatarii de la Chişinău cer în continuare schimbarea clasei politice, acuzându-i pe liderii partidelor aflate la putere de corupţie şi de împiedicarea cursului european al țării. Unul dintre cei foarte criticați de protestatari este fostul premier Vlad Filat, preşedintele PLDM. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rizhard Jozviak a stat de vorba la Bruxelles cu fostul premier moldovean, cu ocazia participării acestuia la ședința Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – R. Moldova, al cărui copreședinte este Vlad Filat.

Europa Liberă: Moldova este cuprinsă de proteste de două săptămâni. Care este poziția dumneavoastră față de aceste manifestări? Credeți că revendicarea protestatarilor care vor o înnoire a actorilor politici este o revendicare credibilă?

Vlad Filat: „Încep în a spune că motive pentru ca oamenii din Republica Moldova să protesteze sunt. Viața oamenilor în țara noastră este în continuare complicată. Criza din sistemul bancar și această situație plină de incertitudine vizavi de securitatea sistemului bancar a creat această stare. Totodată, revendicările acestor proteste, mai bine spus, ale organizatorilor protestelor nu vin în a rezolva probleme, cu adevărat, ale țării - demisia guvernului, demisia președintelui, organizarea alegerilor anticipate ș.a.m.d. -, nu fac decât să ducă țara în incertitudine. Mai mult ca atât, pot să vă spun, în cunoștință de cauză, în cazul unor alegeri anticipate țara ar reintra într-o perioadă foarte și foarte complicată. Pot chiar să spun că ar fi o catastrofă pentru Republica Moldova. Ceea ce ține de forțele politice, sigur, poți să ceri, să ai revendicări, doar că într-un stat de drept sunt procese democratice. În cazul dat, în Republica Moldova, trebuie să menționez, au avut loc alegeri parlamentare în noiembrie anul trecut. În cadrul acestor alegeri partidele care sunt la guvernare au obținut mandatul necesar popular. În continuare, în iunie a acestui an, în cadrul alegerilor locale, aceleași partide, care se află acum la guvernare au obținut reconfirmarea votului din partea cetățenilor, pentru ca să își continue mandatul de guvernare. De aceea, trebuie să urmărim și aspectul legal. Pot să mai spun, în acest context, că unele revendicări nu au la bază nici normă constituțională.”

Europa Liberă: Guvernatorul Băncii Naționale și-a dat demisia. Ați salutat această evoluție?

Vlad Filat: „Solicitarea de demisie a guvernatorului vine de mai demult. Momentul acestei demisii este unul căruia urmează să îi dăm apreciere, deoarece această demisie survine cu o zi înainte ca misiunea Fondului Monetar Internațional să își înceapă activitatea în Republica Moldova. Eu sper că această demisie nu va afecta negocierile, deoarece acordul cu Fondul Monetar Internațional pentru Republica Moldova este vital pentru că avem înghețate, practic, toate finanțările externe. Și de acest acord depinde modul în care vom asigura finanțarea Republicii Moldova până la sfârșitul acestui an, în mod special urmărind procesul bugetar și nu doar cel bugetar pentru anul viitor.”

Europa Liberă: Care credeți că este ieșirea din criza sectorului bancar? Luați în considerare noi alegeri?

Vlad Filat: „Eu cred că alegerile anticipate reprezintă o problemă pentru Republica Moldova. Ele trebuie să fie evitate. Ceea ce ţine de criza în sistemul bancar şi nu doar criza din sistemul bancar, urmează a fi rezolvate în actul guvernării. În acest sens ar fi corect ca, pe de o parte, să fie revendicări pertinente, care vizează problemele reale ale cetăţenilor din partea celor care protestează sincer şi, pe de altă parte, urmează acţiuni prompte ale guvernării pentru ca aceste probleme să fie rezolvate. Şi eu sunt sigur că se poate de făcut acest lucru. Şi un moment foarte important, din punctul meu de vedere, ca să vorbim în deplinătate a ceea ce ar însemna pentru Republica Moldova alegeri anticipate, aceasta nu ţine doar de schimbarea unor partide cu alte partide la guvernare, aceasta ar însemna schimbarea vectorului de dezvoltare a ţării noastre. Este un interes sporit din partea Federaţiei Ruse ca să preia controlul politic în Republica Moldova. În acest sens folosesc instrumente, trebuie să recunoaştem, foarte eficiente, pornind de la presiuni economice, cu caracter umanitar, cu finanţare foarte mare a partidelor care le reprezintă interesele în Republica Moldova şi, desigur, printr-o manipulare fără precedent prin intermediul presei ruseşti. Şi, în acest context, să nu uităm şi situaţia din Ucraina, și această situaţie din Republica Moldova, care ar putea fi utilizată, într-un fel sau altul, urmărind procesele din Ucraina.”

Europa Liberă: În ultimele săptămâni marcate de proteste, aţi dispărut de pe scena publică. Unde aţi fost?

Vlad Filat: „După încheierea sesiunii de vară, după ce a fost votat guvernul, eu nu am mai apărut public. A fost o decizie a mea, nu are legătură cu protestele. Am considerat şi consider că a fost absolut corect colegii mei din guvern, în primul rând, prim-ministrul, să gestioneze situaţia. Desigur, ne vom expune şi noi vizavi de situaţia care este în ţară. Nu am dispărut, am lucrat la partid, avem multe de făcut ce ţine de construcţia de partid şi de pregătirea partidului către activităţile parlamentare şi în general de administrare.”

Europa Liberă: Ultima întrebare: cum a putut să dispară un miliard din Moldova?

Vlad Filat: „Nu cred că sunt eu cel care trebuie să explice această situaţie. Mai mult ca atât, urmează să vedem exact ce s-a întâmplat în aceste trei bănci. În acest sens, am avut prima etapă de investigare a companiei Kroll. În perioada imediat următoare, va începe a doua etapă care vizează investigarea şi partea de recuperare a acestor bani. Urmează, în final, să avem o apreciere legală, nu una emoţională, asupra sumei şi structurii acestei sume şi ce reprezintă ea. Parte, probabil, sunt credite neperformante, parte sunt acumulări ale dobânzilor. Dar încă o dată, nu este misiunea mea să fac această evaluare. Urmează într-o formă legală, nu emoţională să avem răspuns la această întrebare.”

XS
SM
MD
LG