Linkuri accesibilitate

O dezbatere în Statele Unite despre drepturile civile ale minorității musulmane


Neurologul Ben Carson la o reuniune electorală la Michigan

Candidatul republican la investitură Ben Carson și afirmațiile sale controversate.

O remarca controversata a unuia dintre candidatii la presedintie a aprins o dezbatere in Statele Unite cu privire la drepturile civile ale minoritatii musulmane. Care a fost scinteia ce a aprins disputa - în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Candidatul republican la investitura Partidului Republican pentru alegerile prezidentiale, Ben Carson a spus – raspunzind la o intrebare – „nu as sprijini ca un musulman sa preia conducerea acestei tari. Categoric nu sint de acord cu asa ceva”.

Imediat dupa aceea, numeroase voci s-au ridicat impotriva acestei afirmatii, reprezentanti ai comunitatii musulmanilor americani cerindu-i chiar lui Carson sa se retraga din cursa prezidentiala. Imediat dupa ce a facut afirmatia initiala Carson a postat pe Facebook: „Republicanii care nu sint de acord cu pozitia mea sint uimitori. In conformitate cu Legea Islamica, sharia, homesexuali – barbati si femei – trebuesc ucisi. Femeile au o pozitie inferioara. Cei care au o alta religie trebuesc ucisi. Stiu ca exista multi musulmani pasnici. Dar pina cind aceste prevederi ale legii islamice nu sint anulate in totalitate nu pot sa ma pronunt in favoarea vreunui candidat musulman la presedintie”.

Criticii fostului chirurg au spus in replica ca ceea ce intr-adevar preocupa America si comunitatea internationala este extremismul si nu religia islamica. Ei au mai aratat ca a priva de dreptul de a fi ales o persona, pe considerente religioase si a invoca religia pentru a sugera oprirea accesului la functia suprema in statul american este neconstitutional si mai presus de orice strain spiritului in care aceasta tara a fost creata, ca un tarim al oportunitatilor pentru toti cei ajunsi aici.

Ulterior, Ben Carson a revenit cu precizari spunind ca nu se dezice de cele afirmate, aratind insa ca se refera doar la musulmani, care nu resping – in teorie si practica - legea sharia, dar fireste ca nu asta spusese cu o zi in urma.

Comentind afirmatiile lui Carson, purtatorul de cuvint al Casei Albe a deplins ceea ce a caracterizat drept reactia timida a candidatilor republicani adaugind „E firesc sa fie asa, incearca sa cucereasca aceeasi masa electorala”.

Sondajele arata ca jumatate din alegatorii republicani impartasesc scepticismul lui Carson cu privire la eventualitatea unui presedinte musulman.

XS
SM
MD
LG