Linkuri accesibilitate

Secretarul general al NATO vizitează Ucraina


Jens Stoltenberg şi Petro Poroşenko iau prânzul în timpul exerciţiilor Ucraina-NATO din regiunea Lvov, 21 septembrie, 2015
Jens Stoltenberg şi Petro Poroşenko iau prânzul în timpul exerciţiilor Ucraina-NATO din regiunea Lvov, 21 septembrie, 2015

Jens Stoltenberg: dacă Ucraina decide să depună cerere de aderare, NATO, firește, va examina această cerere.

Secretarul general al Alianţei Nord Atlantice Jens Stoltenberg se află în Ucraina, unde mâine va participa la ședința Consiliului National de Securitate şi de Apărare a Ucrainei, iar astăzi a fost la Lvov, la exerciţiile comune Ucraina-NATO.

Exercițiile sunt impresionante prin amploarea lor. Participă forțe de protecție civilă din 28 de state. Statele membre NATO, cum ar fi România, Ungaria, Spania, Statele Unite ale Americii, și-au trimis echipe la aceste antrenamente. La fel, participă și opt state partenere ale Alianței, cum ar fi Georgia, Armenia, Azerbaidjan. În total sunt peste 1 100 de persoane.

Republica Moldova și-a trimis și ea 13 ofițeri de protecție civilă. În componența echipei intră și un grup de paramedici din serviciul SMURD, pe care Moldova de aproximativ un an și l-a creat, după exemplul și cu sprijinul României.

Se va imita aici o intervenție în caz de explozie chimică, iar toate grupurile venite din alte state își vor ajuta colegii ucraineni să elimine consecințele unei astfel de situații.

Dar importanța evenimentului e dată, firește, mai ales de prezența secretarului general NATO Jens Stoltenberg care a inaugurat, în compania președintelui ucrainean Petro Poroșenko, aceste antrenamente. Este prima vizită a secretarului general al NATO în Ucraina. Și ea vine după ce Kievul a dat semne clare că ar dori să reînvie ideea unei candidaturi la alianță, ca fiind singura modalitate de a-și proteja teritoriul.

Ucrainei, la fel ca Georgiei, i s-a făcut promisiunea aderării la NATO în timpul summit-ului din 2008 de la București, dar nici atunci, nici la cele mai recente reuniuni ale organizației, din 2012, de exemplu, sau 2014, nu li s-a oferit planul de acțiuni pentru aderare.

Georgia a îndemnat recent NATO, prin ministra sa a Apărării, să facă pași concreți spre admiterea Georgiei măcar la summit-ul de la Varșovia, spunând că ezitarea NATO poate încuraja Rusia să continue politica agresivă.

Dezideratul aderării la NATO a devenit și securitatea Ucrainei, la scurt timp de la venirea lui Petro Poroșenko în fruntea statului. Dar întrebarea aceasta a primirii acestor țări acum nu se examinează.

Această primă vizită a secretarului general NATO în Ucraina nu aduce nici ea nimic nou în ceea ce ține de promisiunea de a primi acest stat în alianță.

La conferința de presă de după inaugurarea antrenamentelor, Jens Stoltenberg a fost întrebat dacă nu crede că a fost o greșeală să nu li se ofere Ucrainei și Georgiei, în 2008, la summit-ul de la București, planul de acțiuni, și dacă nu crede cumva că tocmai acest lucru ar fi încurajat Rusia să agreseze ulterior Ucraina. Petro Poroșenko a preluat inițiativa și a răspuns el la această întrebare, spunând că în acest moment nici Ucraina nu este gata să adere la NATO, dar nici NATO nu este gata să primească Ucraina.

La rândul lui, Jens Stoltenberg a vorbit despre reformele care trebuie să fie întreprinse în Ucraina, dar a mai spus un lucru: dacă Ucraina decide să depună cerere de aderare, NATO, firește, va examina această cerere, așa cum o face și în cazul altor state.

Previous Next

XS
SM
MD
LG