Linkuri accesibilitate

Diplomația americană îngrijorată de intervenția Rusiei în Siria


Imagine de satelit arătînd un avion rus de transport la baza militară de la Latakia
Imagine de satelit arătînd un avion rus de transport la baza militară de la Latakia

John Kerry: continuarea sprijinului militar acordat de Rusia va îndepărta perspectiva rezolvării conflictului.

Sprijinul oferit de Rusia regimului Assad in Siria risca sa alimenteze si mai mult conflictul din regiune – este de parere secretarul de stat American, John Kerry. Cum isi argumenteaza afirmatia seful diplomatiei? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Dupa ce s-a intilnit cu omologul sau german, secretarul de stat american John Kerry a spus ca continuarea sprijinului militar acordat de Rusia sau de orice alta tara regimului sirian va atrage si mai multi extremisti in regiune si va indeparta perspectiva rezolvarii conflictului.

Moscova sustine ca actioneaza in virtutea unor aranjamente de securitate in vigoare, desi informatii recente dau la iveala trimiterea de forte suplimentare intr-o regiune in care Rusia are o baza navala din timpul Uniunii Sovietice.

Purtatorul de cuvint al presedintelui Putin a spus ca Rusia va lua in considerare orice cerere de sprijin militar din partea regimului Assad. In contextul discutiilor despre Siria, Kerry a anuntat ca Statele Unite vor prelua mai multi refugiati din lumea intreaga in urmatorii doi ani, inclusiv 10,000 de solicitanti de azil din Siria, in 2016. Secretarul de stat a spus ca Statele Unite vor primi 85,000 de refugiati anul acesta si 100,000, anul viitor.

Aceasta veste a stirnit reactii in tabara republicana, in rindurile candidatilor la presedintie. Dupa cum se stie, unii dintre acestia considera ca America nu isi poate permite sa preia un numar atit de mare de refugiati, date fiind problemele interne, economice si sociale. In plus, exista temeri de securitate, dat fiind faptul ca se pot produce infiltrari ale unor elemente extremiste. Se aud chiar voci care spun ca doar crestini din zonele de conflict sa fie primiti. De cealalta parte, argumentul este ca Statele Unite sint un lider in rîndurile comunitatii internationale si nu pot ramine indiferente si pasive in fata unui dezastru umanitar de asemenea proportii.

XS
SM
MD
LG