Linkuri accesibilitate

Zeci de mii de refugiați și migranți din Orientul Mijlociu și Africa de nord își continuă drumul spre Europa de vest


Migrants la punctul de trecere a frontierei croato-slivene d ela Bregana, 19 septembrie 2015.
Migrants la punctul de trecere a frontierei croato-slivene d ela Bregana, 19 septembrie 2015.

Președintele croat Kolinda Grabar Kitarovici a cerut ajutorul Uniunii Europene.

Poliția croată spune că aproape 21.000 de migranți au intrat în Croația de miercuri încoace.

Sâmbătă, poliția a anunțat că oamenii continuă să vină din direcția Serbiei, cei mai mulți din orașul de graniță Tovarnik, unde se află deja 2.500 de persoane care așteaptă să fie transportați.

Vineri, autoritățile din Croația, care a intrat recent în Uniunea Europeană, au spus că sînt depășite de numărul mare de refugiați și au sugerat că îi va redirecționa pe aceștia spre Ungaria, care la rîndul ei a anunțat că va extinde spre Croația gardul construit recent la granița sa de sud.

Premierul croat Zoran Milanovici a anunțat vineri că țara sa îi va ajuta pe migranți să „plece mai departe”.

Întrebat dacă asta înseamnă că refugiaților li se va permite să se deplaseze spre Slovenia, Milanovici a spus că Ungaria e mult mai aproape, și că deși granița croată nu va fi închisă complet ea și-a atins limita.

Purtătorul de cuvînt al guvernului de la Budpesta Zoltan Kovacs a afirmat că decizia Croației este total inaccpeptabilă.

Anunțul premierului croat Milanovici a venit după ce Croația a închis șapte din cele opt puncte de trecere a frontierei cu Serbia, care nu e membră în Uniunea Europeană.

Între timp, croații au transportat migranți cu autobuze și trenuri și spre granița cu Slovenia, care face parte din UE.

Majoritatea migranților, care fug de război și sărăcie din Orientul Mijlociu și Africa de nord, vor să meargă în Germania sau în țările scandinave.

Autoritățile austriece a anunțat că aproape 7000 de migranți au ajuns în Austria de la miezul nopți trecute. Este vorba de imigranții veniți din Croația, care au fost urcați de autoriățile ungare în autocare și transportanți mai departe la granița austriacă.

Potrivit poliției slovene, peste 1.000 de migranți au intrat în Slovenia și alte cîteva sute așteaptă la punctele de la granița sloveno-croată.

Se relatează că la punctul de graniță Harmica, poliția slovenă a folosit spray paralizant împotriva a aproximativ 500 de migranți aflați pe un pod de-a lungul graniței cu Croația.

Polițiștii spun că au fost nevoiți să se apere după ce migranții au început să-i împingă și să arunce cu stricle și lemne în ei.

Președintele croat Kolinda Grabar Kitarovici a cerut asigurări din partea Uniunii Europene că țara sa va fi ajutată pentru a face față fluxului de migranți.

Într-un interviu acordat agenției Associated Press sâmbătă, Kitarovici a spus că țara sa de 4 milioane 200 de locuitori trebuie să fie realistă cu privire la ce poate face în fața a mii de oameni care fug de conflict și sărăcie din Orientul Mijlociu și Africa de nord.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG