Linkuri accesibilitate

Protestul anticorupție de la Chișinău. Ziua 14


Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr se deplasează sâmbătă la Cahul și la Lozova, la invitația localnicilor.

La ora 11:30 protestatarii au spus că sunt circa 400 de corturi în Piața Marii Adunări Naționale. Am estimat că sunt sub o sută de oameni pe lângă corturile din PMAN, majoritatea dintre care stau din prima zi a protestului. Spun că așteaptă să li se alăture mai mulți concetățeni spre seară, fiindcă e zi de week-end.

Este a 14-a zi de protest și oamenii sunt determinați să meargă până la capăt, în pofida faptului că nopțile au devenit mult mai friguroase.

Atmosfera în „Orașul Demnității” este destul de pașnică, oamenii mănâncă, joacă șah, cântă la chitară și, mai comic, aruncă proiectile mici darts în portretele unor lideri politici.

Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr se deplasează sâmbătă la Cahul și la Lozova, la invitația localnicilor, pentru a discuta cu ei și a organiza un mini-protest, după cum mi-a spus un membru al Consiliului Marii Adunări Naționale.

Dezideratele rămân aceleași. Protestatarii cer convocarea Consiliului suprem de securitate, pedepsirea responsabililor de criza din sistemul bancar și modificarea Constituției pentru alegerea directă a șefului statului.

Voluntarii de la mișcarea civică Tinerii Moldovei au anunțat pentru orele 17 un marș unionist cu sloganul „Uniți salvăm Moldova”. Vor mărșălui de la Piață până la clădirea Teleradio Moldova și promit că vor fi peste o mie de oameni. Tinerii Moldovei susțin că au aceleași revendicări ca și cele enunțate de Platforma DA, însă consideră că acestea vor fi realizate nu prin demisia autorităților, ci prin unire cu România.

Duminică, platforma DA va organiza o demonstrație cu o coloană de automobile. Intenționează să picheteze toate instituțiile de stat. Organizatorii au spus că au confirmat prezența proprietarii a circa 170 de mașini.

Vineri, oamenii din Piață și membrii platformei DA au pichetat sediile partidelor parlamentare, precum și cel al Comisiei Electorale Centrale. Acțiuni similare au avut loc la o serie de instituții de stat de la începutul săptămânii, pentru a diversifica protestele.

Membrii diasporei tot susțin protestatarii din Piață. Vineri, câțiva tineri moldoveni care studiază la Strasbourg, Franța, și-au manifestat solidaritatea, ridicând drapelul țării în fața Parlamentului European. Studenții susțin că își vor țara înapoi și o viață decentă acasă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG