Linkuri accesibilitate

La moartea actorului Mihai Volontir


Mihai Volontir, în anul 1985 (Foto: ITAR-TASS / (Mihai Potîrniche)
Mihai Volontir, în anul 1985 (Foto: ITAR-TASS / (Mihai Potîrniche)

Noaptea trecută s-a stins din viață, la vârsta de 81 de ani, actorul Mihai Volontir. A decedat după o boală îndelungată la spitalul clinic republican de la Chișinău. La solicitarea Europei Libere, președintele Uniunii Cineaștilor, regizorul Sergiu Prodan rememorează activitatea și impactul actorului Mihai Volontir.

„Mihai Volontir a fost și va rămâne un stâlp al cinematografiei și al teatrului moldovenesc, al culturii în general. Este unul din stâlpii pe care se sprijină toată cultura noastră. Este regretabil faptul că generațiile mai tinere, dacă au auzit și îl cunosc pe Mihai Volontir, atunci mai mult din presă, din știri, iată acum din trista noutate despre decesul dânsului, și mai puțin din filme și spectacole. E regretabil și de fapt, asta vorbește despre regresul sau progresul culturii noastre în general.

Sergiu Prodan
Sergiu Prodan

Mihai Volontir a fost o persoană care ne reprezenta. În primul rând, să zic așa, reprezenta moldovenii în epoca Uniunii Sovietice, pe când făceam parte din Imperiul Sovietic. Cred că la un moment dat nu exista femeie în Uniunea Sovietică care n-ar fi fost îndrăgostită de Mihai Volontir, de personajul lui -Budulai.

Mihai Volontir și-a început cariera, din start devenind o vedetă, pentru că rolul Ivan Turbincă din filmul „Se caută un paznic” a fost primul său rol în cinematografie. Acest film și astăzi prezintă un mare interes, și astăzi generația tânără ar trebui să vadă filme moldovenești, și în primul rând „Se caută un paznic”, pentru că era o pleiadă de actori superbi în acel film.

Cred că primul rol pe care l-a avut Mihai Volontir a fost în acest film, un rol central, un rol de vedetă din start. Nu a fost o creștere treptată, Mihai Volontir cred că s-a născut vedetă și a fost o stea veritabilă toată viața lui”.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG