Linkuri accesibilitate

Daniel Baer: „Este un protest cauzat de felul cum este guvernată țara”


Ambassador Daniel Baer vorbind la sediul RFE/RL la Praga
Ambassador Daniel Baer vorbind la sediul RFE/RL la Praga

Un interviu în exclusivitate pentru Radio Europa Liberă/Libertatea acordat de ambasadorul american la OSCE.

Ambasadorul Statelor Unite la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa spune că protestele de la Chișinău au fost cauzate de proasta guvernare pe plan intern, dar Rusia poate încerca să le folosească din interes geopolitic. Ambasadorul Daniel Baer a făcut declarația Europei Libere într-un interviu cu jurnalistul Pete Baumgartner.

Potrivit ambasadorului Daniel Baer: „Ceea despre ce vorbesc oamenii acum este dispariția unei sume mari de bani, iar pentru mulți dispariția acestor bani s-a cristalizat în nemulțumirea față de o politică pe care oamenii o consideră coruptă și nu în interesul cetățenilor de rând. Eu cred că, ideea unui viitor european este atractivă pentru Moldova inclusiv pentru că implică un viitor cu instituții democratice de încredere, care nu fură din buzunarul oamenilor și care servesc cetățeanul, un viitor în care oamenii își pot realiza potențialul într-o societate care este guvernată de instituții solide ale statului de drept.

Nu trebuie să se creadă că aceste proteste au venit din senin sau că nu sunt parte a unei discuții mai largi. Aceasta este o discuție curentă și un proces politic în Moldova, unde există o aspirație puternică pentru un viitor european.”

Daniel Baer: „Este un protest cauzat de felul cum este guvernată țara”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00

Ambasadorul american la OSCE a fost întrebat dacă vede elemente ale unei nemulțumiri față de ideea integrării europene în protestul de la Chișinău, după ani în care Republica Moldova a fost guvernată de forțe care se declară pro-europene. Daniel Baer:

​„Bănuiesc că oamenii de la Chișinău, care protestează în stradă, protestează din aceleași motive cu ale oamenilor care au protestat la Kiev sau în orașele Statelor Unite cu diferite ocazii în trecut. Oamenii ies în stradă când se satură de ceva. Cred că acest ceva trebuie privit în primul rând în context local: nu este un protest geopolitic, ci este un protest cauzat de felul cum le este guvernată țara și de dorința să vadă altceva”.

Pete Baumgartner l-a mai întrebat pe ambasadorul Daniel Baer dacă întrevede vreo posibilitate ca Moscova să deturneze protestul pentru atingerea propriilor scopuri.

„Cred că Moscova a demonstrat nu o singură dată că preferă să folosească și manipuleze forțele politice în interes propriu, fără să țină seama prin ce trec oamenii din acele locuri. A demonstrat că nu-i pasă ce cred oamenii despre propriul guvern, dar vrea să manipuleze acel guvern așa încât să-și atingă propriile obiective. Deci, cred că, în mod cert, autoritățile ruse vor încerca și încearcă deja prin propagandă și alte mijloace să folosească ori să manipuleze protestul.

„Dar am mare încredere că societatea civilă, jurnaliștii independenți încearcă să ajute în mod constant oamenii să înțeleagă natura problemelor, de unde emană, care pot fi soluțiile, iar activiștii societății civile fac aceleași lucruri în comunitățile locale. Oamenii care protestează acum, protestează pentru că sunt nemulțumiți de viața de zi cu zi”.

Declarații făcute Europei Libere de Daniel Baer, ambasadorul american la OSCE, într-un interviu cu jurnalistul Pete Baumgartner.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG