Linkuri accesibilitate

Opoziția liberală nu a putut depăși pragul electoral în alegerile locale din Rusia


Votul de duminică a fost considerat o repetiție generală înainte de alegerile parlamentare pentru Duma de Stat.

În Rusia au avut loc duminică alegeri locale parțiale, la care au fost împiedicați să participe mulți candidați ai opoziției. Regiunea Kostroma este singura unde opoziția liberală a fost admisă să candideze pentru locuri în Consiliul regional. Dar nu a reușit să treacă pragul electoral.

Candidații apropiați Kremlinului au dominat la scrutinul de duminică, la care au fost aleși 90 de mii de consilieri locali și regionali și 1300 de funcționari din executivele locale și regionale, inclusiv 21 de guvernatori de regiune și sute de primari.

Organizația neguvernamentală Golos care a monitorizat alegerile spune că a înregistrat peste 1700 de încălcări ale normelor, inclusiv 800 în ziua votului.

Cel mai mare număr de încălcări a fost semnalat în regiunea Kostroma la nord est de Moscova, singura unde principalul bloc al opoziției liberale, Coaliția Democratică a putut candida pentru Duma regională.

Potrivit rezultatelor preliminare, opoziția liberală avându-l în fruntea listei de candidați pe Ilia Iașin a obținut sub 2% din voturi, deși duminică seara anunța pe baza unor sondaje la ieșirea de la urne că ar fi acumulat 6 procente, depășind pragul electoral.

Votul de duminică a fost considerat o repetiție generală înainte de alegerile parlamentare pentru Duma de Stat a Rusiei așteptate peste aproximativ un an.

A fost și o ocazie de testare a stării de spirit a alegătorilor după mai mult de un an de dificultăți economice cauzate de ieftinirea petrolului și sancțiunile occidentale impuse Rusiei pentru anexarea Crimeii în martie 2014 și sprijinul acordat separatiștilor din estul Ucrainei, sancțiuni la care Rusia a răspuns cu propriile interdicții de import a produselor alimentare din Occident.

Kremlinul și președintele rus Vladimir Putin și-au sporit popularitate la un nivel fără precedent pe un val de patriotism antioccidental.

Duminică, aproape jumătate din candidații din diferitele curse electorale au fost reprezentanți ai partidului puterii, „Rusia Unită”.

În regiunea Kostroma, candidații „Rusiei Unite” au obținut la alegerile pentru Duma regională aproape 50% din voturi, urmați de candidații Partidului Comunist, cu aproape 15%, cei ai partidului „Rusia Justă” cu peste 10% și Partidului Liberal Democrat al lui Vladimir Jirinovski, cu aproape 9%. Toate aceste formațiuni care domină și la nivel național au sprijinit politica președintelui Putin față de Ucraina.

Coaliția Democratică a opoziției, în care s-au adunat partidul Parnas, mișcarea Opțiunea Democratică și Partidul Progresului, formațiunea încă neînregistrată a proeminentului bloger anticorupție Alexei Navalinîi n-a fost lăsată să candideze în câteva regiuni, Kaluga, Magadan și Novosibirsk. Candidații opoziției liberale au fost descalificați din motive tehnice, pentru că n-ar fi adunat cum trebuie semnăturile de sprijin.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG