Linkuri accesibilitate

Frédéric BEIGBEDER. Oona & Salinger


Romanul primei iubiri a romancierului J.D. Salinger...

Romanul primei iubiri a lui J.D. Salinger nu l-a scris autorul celor Nouă povestiri, ci – 70 de ani mai târziu – francezul Frédéric Beigbeder, Oona & Salinger, Trei, 2015. Nu-i mai puţin adevărat c-a avut şansa s-o întâlnească pe Oona, pe 31 decembrie 1980, la trei ani de la moartea celebrului ei soţ, Charles Chaplin, iar aşa ceva te poate marca pe viaţă.

Un pariu aproape imposibil, să-l transformi în personaj literar pe cel care a trăit în ultima jumătate de veac într-o recluziune voluntară, refuzând orice apariţie publică – sub pana (mouse-ul!) lui F. Beigbeder, Jerry – alias Salinger, „scriitorul care a făcut să-i piară cheful omenirii de a îmbătrâni” – „are această viziune asupra iubirii, la douăzeci şi unu de ani, când noapte de noapte visează la Oona: dragostea e mai frumoasă când e imposibilă, iubirea absolută nu e niciodată împărtăşită”. La rându-i, Oona – fiica dramaturgului Eugene O’Neill (Premiul Nobel, 1936) – „era o adevărată maşină de război”, întruchipând perfect „nedreptatea care face ca fetele de şaisprezece ani să fie întotdeauna mai mature decât băieţii de douăzeci şi doi”. Şi unul, şi altul trăiesc prima dragoste, care „este rareori cea mai reuşită (…), dar rămâne prima”. Scurt pe doi, „la douăzeci şi doi de ani, Salinger este un Bel-Ami american, un Rastignac newyorkez. Însă se înşeală asupra Oonei: deşi frecventează sărmanele fete bogate, ea nu este aşa”. Nu vor trece nici câteva luni şi iată-l pe Jerry înrolându-se voluntar – va debarca în Normandia, pe 6 iunie 1944, apoi va ajunge să elibereze Parisul –, iar scrisorile lui (imaginate de Fr. B.) anunţă deja începutul sfârşitului: „Mulţumeşte-te să mă inspiri, nu e vina ta, a fost să fii tu, şi ştiu foarte bine că nu am fost făcuţi unul pentru altul (…) M-am folosit de tine pentru a scrie mai bine, iar acum numai datorită prezenţei tale absente (…) această scriitură câştigă teren în mine”. Nici Oona nu se lasă mai prejos: „Nu vei reuşi să-mi împuţinezi mândria de a te fi cunoscut. Tu eşti singura mea şansă de a intra în istorie altfel decât soţia unui star de cinema!”

Unde mai pui că printre personajele cărţii se numără Truman Capote, Eugene O’Neill, Orson Welles, Ernest Hemingway, Charles Chaplin, cărora li se alătură însuşi autorul – şi el un star media! – Frédéric Beigbeder, un nume de reţinut.

14 septembrie ’15

XS
SM
MD
LG