Linkuri accesibilitate

Zeci de mii de oameni protestează din nou la Chişinău


La manifestația de astăzi că principala revendicare anunțată de liderii protestului rămâne demisia guvernării.

Zeci de mii de oameni au ieșit din nou azi în stradă, la un protest antiguvernamental organizat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr „DA”. Liderii mișcării au reiterat în fața mulțimii revendicările anunțate acum o săptămână și anume demisia guvernului, a președintelui Nicolae Timofti și a celor care conduc instituțiile de drept:

„Noi nu negociem cu nimeni demnitatea și onoarea poporului nostru. Asta înseamnă că noi nu avem încredere în ei și de asta trebuie să plece.”

Protestul Platformei Civice „DA” - duminică 13 septembrie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00

Oamenii, sosiți din toate colțurile Moldovei văd acțiunea de protest ca pe o mobilizare împotriva hoției. Cei care mi-au fost interlocutori au convingerea că doar exprimându-și public nemulțumirea, cetățenii Republicii Moldova se vor face auziți:

„Ne dorim o altă țară decât este la ziua de azi.”

Europa Liberă: Este în puterea oamenilor să facă această schimbare?

- „Da, poporul este o forță mare. Nici nu se discută, numai poporul poate să-i dea jos pe cei care nu sunt destoinici să ne conducă, care ne-au mințit.”

- „Să facem un fel de grevă generală care într-adevăr va pune pe roate ceva, se va porni, se va urni ceva.”

Europa Liberă: Cât timp mai rezistă această mișcare protestatară, au fost din cei care au protestat non-stop, începând cu duminica trecută?

- „Eu am toată speranța că vom protesta până vor fi urmări, vor fi schimbări.”

- „Poporul poate să facă schimbarea, dar îmi pare că prin așa metode nimic nu o să se rezolve, fiindcă la guvernare sunt niște bandiți și dacă îi rugăm să își dea demisia, ei n-o s-o facă.”

Europa Liberă: Ce-i nemulțumește pe oameni azi?

- „Totul absolut, regimul care este, prețurile, lipsa locurilor de muncă pentru tineret.”

Europa Liberă: Susțineți revendicările protestatarilor, au fost tineri, oameni în vârstă care au protestat în continuu?

- „Da, sunt alături de ei.”

Europa Liberă: Credeți că revendicările oamenilor vor fi auzite?

- „Vom lupta până la urmă, până ce vor fi auzite.”

- „Să zicem nu corupției în Republica Moldova, să zicem nu sărăciei.”

- „Vrem să trăim într-o țară liberă, fără oligarhi, fără hoți. Vrem să nu plecăm din țară, să nu muncim peste hotare.”

Europa Liberă: De unde veniți?

- „Din Opaci, Căușeni.”

Europa Liberă: Acolo oamenii susțin această mișcare de protest, mai au speranță?

- „Da, dar din păcate mulți au pierdut încrederea în cei pe care i-am ales. În schimb, mergem înainte, nu dăm nici un pas înapoi.”

Mulțimea din Piața Marii Adunării Naționale a ținut să-i încurajeze pe cei care au protestat non-stop și a mulțumit polițiștilor pentru că nu au admis provocări și au asigurat securitatea protestatarilor. Acțiunea de azi a fost una pașnică.

Nemulțumiți au fost doar tinerii care fac parte din mișcarea unionistă „Tinerii Moldovei.” Aceștia nu au fost lăsați să se alăture acțiunii de protest pentru că afișau mesaje unioniste. Veteranii de război au insistat ca aceștia să ascundă pancartele cu inscripția „Unire”, întrucât, spun ei, mesajul protestului este altul, și anume demisia celor de la putere. Membrii Platformei Civice „DA” au ținut să accentueze de la tribună că revendicările lor sunt susținute de oameni de diferite etnii, cu diferite viziuni politice și religioase.

Oamenii care au venit azi în piață, dar și cei care au protestat încontinuu începând cu duminica trecută au fost încurajați de liderii platformei să nu plece din „Orășelul Demnității”, să aducă corturi și să extindă protestul încercuind clădirea guvernului până când cei de la guvernare vor reacționa la revendicările protestatarilor.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG