Linkuri accesibilitate

Ghid al cântecelor de pasăre din America de Sud


Un proiect audio-imagistic menit să atragă atenția asupra speciilor de păsări pe cale de dispariție din America de sud.

Zece muzicieni și unsprezece specii de păsări din America de sud - aceasta este descrierea sumară a albumului „A Guide to the Birdsong of South America”, lansat în martie 2015.

Zece muzicieni pe cale de afirmare - adică emerging, cum ar spune englezul, și unsprezece specii de păsări în pericol, adică endangered, cum ar spune același englez.

Celor zece artiști li s-a dat fiecăruia în parte o înregistrare orginală a unui cântec de pasăre, și li s-a cerut să o folosească ca punct de pornire pentru o compoziție nouă.

Unii, citim pe blogul Rythm and Roots , care a lansat proiectul, s-au inspirat numai din cântecul păsării, alții au fost influențați și de plumajul colorat al ei, în timp ce alții au găsit o legătură mai profundă, amestecând folclorul modern cu cântecul pasării și cu dialectele indigene ale regiunii unde trăiește ea.

Albumul e acompaniat de portrete ale fiecărei specii în parte realizate de artistul plastic american Scott Partridge.

Nu este însă vorba de un album muzical oarecare. Acest „Ghid al cântecelor de pasăre din America de Sud” e un proiect audio-imagistic menit să atragă atenția asupra speciilor de păsări pe cale de dispariție din America de sud, și să strîngă fonduri pentru cei care lucrează la conservarea lor.

Banii obținuți din vînzarea „Ghidului...” (aflăm că s-au strâns deja 7.000 de dolari ) sînt donați la două organizații ornitologice ecuadoriene, Aves y Conservacion și Fundación de Conservación Jocotoco.

Și pentru că sîntem la radio, vă propun un exercițiu de imaginație - citiți cu voce tare numele cîtorva din aceste specii de păsări, și închipuiți-vă, pornind de la muzicalitatea acestor nume, cum arată ele: Cucarachero de Niceforo, Cardenal Amarillo, Saíra Apunhalada, Remolinera Real, Jocotoco Antpitta...

Pasărea din cântecul ce urmează se numește Macá Tobiano, iar muzicianul e argentinianul Pedro Canale, cunoscut sub numele de Chancha Vìa Circuito.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG