Linkuri accesibilitate

Câți refugiați ar putea primi România? Dacă decide acest lucru... (România liberă, Evenimentul zilei)


Comentatorii se exprimă azi, în majoritate, în favoarea acceptării refugiaților care vor fi repartizați României prin calculul Comisiei Europene. Este o chestiune de demnitate și de solidaritate din partea României. După cum se știe, președintele Klaus Iohannis s-a declarat în dezacord cu ideea primirii de către România a unui număr mult mai mare de refugiați decât calculase Bucureștiul că pot fi găzduiți: 1700 de persoane, în timp ce Bruxelles-ul spune peste 6000.

România liberă publică o știre din care rezultă că majoritatea europarlamentarilor români (cu doar două excepții) au votat în linie cu poziția președintelui Iohannis, susținută de altfel și de premierul Victor Ponta.

Singurele două voturi pentru acceptarea cotei majorate au aparținut europarlamentarilor Monica Macovei și Renate Weber – aflăm din interviul acordat de cea dintâi lui Robert Turcescu și publicat în Evenimentul zilei. Monica Macovei nu știe de unde a apărut cifra de 1700 de persoane, vehiculată la București. Cotele sunt ”obligatorii”, sunt calculate de Comisia Europeană în funcție de nivelul șomajului, de populație, de Produsul Intern Brut, iar pentru fiecare refugiat Comisia repartizează țării și o sumă de bani. Dacă România se menține pe refuzul formulat de președinte, ”înseamnă, spune Macovei, că e neputincioasă, nu e în stare să facă o tabără pentru şase mii de oameni sau trei tabere a câte două mii de oameni cu bani de la Comisie, repet, nu cu banii românilor”. Cât despre temerea că printre refugiați s-ar putea ascunde și teroriști, da, e posibil – spune europarlamentarul român, dar este treaba serviciilor secrete din fiecare să-i depisteze și să le neutralizeze intențiile. Opinia premierului Victor Ponta că Uniunea Europeană ar trebui mai întâi să primească România în spațiul Schengen, e taxată dur de invitata lui Robert Turcescu : ”șantaj ordinar”. Da, Europa se află în fata unei posibile ”ciocniri a civilizațiilor”, a culturilor, dar acesta este drumul pe care merge de mai multă vreme și pentru care trebuie găsite soluții, se mai arată în interviul din Evenimentul zilei.

În același cotidian, Iulian Chifu se arată convins că Bruxelles-ul a făcut un simplu calcul birocratic. ”Anunțul cotelor înseamnă, în opinia sa, recunoașterea clară a eșecului total al Uniunii Europene în a gestiona problema imigranților”. Ar fi vorba despre o ”orbire selectivă”, pentru că valul de imigranți români, eventual cerșetori, nu a fost privit cu aceeași îngăduință în Europa, arată titularul de rubrică de la Evenimentul zilei. El crede că ar trebui găzduiți numai refugiații, adică cei care fug din calea războiului, și aceia numai după o analiză a fiecărui caz în parte. ”Dacă rămânem la număr și contabilitate, deschizând cutia Pandorei, nu facem decât matematică. Matematica numerelor mari. Din ce în ce mai mari”.

Alina Mungiu Pippidi, al cărei comentariu apare în România liberă, le bate obrazul românilor: ”Primim câţi refugiaţi trebuie. Nu vă e ruşine?” - este chiar titlul articolului. În același ziar, Cristian Câmpeanu nuanțează: românii nu au nicio problemă cu imigranții, indiferent de naționalitatea sau religia lor – dovadă că au ales un președinte german și au ieșit în stradă în favoarea unui medic arab (Raed Arafat). Problema este doar a integrării lor, în condițiile în care, se știe, multiculturalismul a fost un eșec. Singura cale este integrarea de tip american: așa numitul melting pot, ”în care toată lumea este liberă să își păstreze tradițiile și credințele, dar trebuie să respecte valorile liberale pe care a fost clădită națiunea”.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG