Linkuri accesibilitate

Cîțiva câţiva paşi în direcţia întoarcerii statului spre cetăţeni (Oazu Nantoi/Jurnal de Chișinău)


Protestarii și cercul vicios al şantajului (Vasile Gârneț/Ziarul Național).

În editorialele de la sfârşit de săptămână majoritatea liderilor de opinie analizează dialogul dintre protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi politicieni.

Într-un interviu pentru „Jurnal de Chişinău” analistul politic Oazu Nantoi se referă la câţiva paşi în direcţia întoarcerii statului spre cetăţeni. Primul, în opinia sa, ar fi demiterea acelor funcţionari care se identifică cu noţiunea de stat captiv şi cu furtul secolului: procurorul general, guvernatorul sau şeful CNA, iar desemnarea unor candidaţi la aceste funcţii ar urma să aibă loc prin consultări cu societatea civilă şi partenerii pentru dezvoltare. Un alt pas, în opinia lui Oazu Nantoi, ar fi o campanie naţională pentru desemnarea candidatului la funcţia de preşedinte care „ar trebui să fie impus Parlamentului, ca să nu avem un preşedinte scos as din mânecile escrocilor politici”.

În editorialul semnat pentru „Ziarul Naţional”, Nicolae Negru, se referă la mesajul fruntaşului informal al democraţilor, Vlad Plahotniuc, care a declarat zilele trecute pe o reţea de socializare că admite ideea alegerilor anticipate. La prima vedere, constată Nicolae Negru, mesajul lui Plahotniuc e adresat liderilor Platformei „DA”. De fapt, acesta ar fi pentru Nicolae Timofti, dar și pentru Vlad Filat sau Mihai Ghimpu, care doresc demiterea lui Drăguțanu, Gurin, Chetraru iar mesajul transmis printre rânduri ar fi „Nu vă atingeți de ei!”. Nicolae Negru constată că este o formă subtilă de șantaj, care îi vizează, indirect, și pe partenerii occidentali, nedumeriți și ei că persoanele responsabile de dezastrul bancar se mai află în funcții.

Asupra cercului vicios al şantajului îşi opreşte atenţia şi Vasile Gârneţ de la aceeaşi publicaţie. Autorul constată că până acum, protestul din PMAN n-a prea evoluat într-un dialog. […] Ceruta întrevedere a „Consiliului Marii Adunări Naționale” cu liderii AIE, formali și informali, nu s-a produs. Reprezentanții protestatarilor au anunțat, supărați și vorbind în numele mulțimii, că încetează orice tentativă de dialog cu puterea. Ieri, totuși, s-au întâlnit cu premierul Streleț, însoțit de câțiva miniștri. „Dar persistă senzația că s-a intrat într-un cerc vicios al șantajului”, constată Vasile Gârneţ. Guvernul, prin vocea premierului, afirmă că alegerile anticipate și nesemnarea acordului cu FMI vor prăbuși R. Moldova, iar pentru a fi și mai convingător ne spune, „alegoric”, că un euro poate urca până la 40 de lei. Vom fi, așadar, de două ori mai săraci decât suntem acum, lucru greu de imaginat pentru o populație aflată deja la un grad de pauperizare inadmisibilă în Europa.

Avem societate civilă, nu avem lideri” este concluzia lui Marin Basarab în editorialul semnat pentru „Timpul”, adăugând că Republica Moldova trece printr-o perioadă a evenimentelor mari şi a oamenilor mici. Cel mai mare protest antiguvernamental, de la declararea independenţei încoace, nu are nici un lider credibil. Protestele de acum reprezintă un eveniment de amploare, unul care ne-a arătat că Moldova are o societate civilă, o societate căreia i-a ajuns cuţitul la os, o societate care nu mai poate tolera corupţi, oligarhi, criminali şi hoţi. Unica problemă, în opinia autorului, este că acest protest, iarăşi, nu va schimba nimic, pentru că e un protest fără un plan de acţiune şi fără un lider credibil. „Avem societate civilă, însă nu avem un lider care să-o conducă. Platforma DA e confuză şi nu are idee ce să facă dacă guvernul cade”, conchide autorul.

Consideraţii tehnice despre Maidanul de la Chişinău” este titlul editorialului semnat de George Damian în „Adevarul”. În opinia autorului, protestul din Chişinău are extreme de multe trăsături comune cu cel din Kiev care a dus la căderea regimului Iuşcenko. Cea mai evidentă este ridicarea unui orăşel de corturi în centrul capitalei şi permanentizarea protestului. Există şi alte elemente împărtăşite: implicarea veteranilor în organizarea şi asigurarea securităţii protestului (veteranii din Afganistan la Kiev, veteranii din războiul transnistrean la Chişinău). „Mobilizarea populaţiei în susţinerea protestatarilor cu alimente, colectele publice pentru bani, stabilirea unor canale electronice proprii de comunicare cu publicul – toate indică o coincidenţă a modelelor urmate. Ce se întâmplă la Chişinău este un „maidan”, ocuparea permanentă unui spaţiu public de către cetăţeni nemulţumiţi de conducerea ţării”, se arată în articolul semnat de George Damian.

XS
SM
MD
LG