Linkuri accesibilitate

„Chiar dacă am 16 ani, sunt destul de mare să înţeleg că suntem amăgiţi şi nedreptăţiţi”


Tînărul Nicolae Anton răspunzînd întrebărilor Europei Libere
Tînărul Nicolae Anton răspunzînd întrebărilor Europei Libere

Interviurile Europei Libere în Piața Marii Adunări Naționale.

Viitorul Moldovei aparţine tinerilor, şi va fi aşa cum îl vom construi împreună, spune Nicolae Anton, elev în clasa a X-a la Liceul "Spiru Haret" din capitală, care poate fi văzut printre protestatarii din PMAN. Fără participarea activă a tinerilor vor fi furate şi alte miliarde, care trebuie investite pentru educare şi crearea locurilor de muncă pentru tineri, mai spune el.

Europa Liberă: De ce te regăseşti printre aceşti protestatari aici, în Piaţa Marii Adunări Naţionale?

Nicolae Anton: „Deoarece vreau o schimbare. Nu mă aranjează situaţia de acum a ţării şi vreau să schimb ceva. Ştiu că, prin prezenţa mea, ajut la schimbarea spre bine a ţării.”

Europa Liberă: Ai doar 16 ani. Pricepi în politică? Pricepi în actul guvernării? De unde ştii că s-a făcut rău, mai puţin bine?

Nicolae Anton: „Mă informez din diferite surse mass-media şi chiar dacă am 16 ani, sunt destul de mare să înţeleg că suntem amăgiţi şi suntem nedreptăţiţi, trăim greu. Nu mă aranjează acest fapt, vreau o ţară mai prosperă, o ţară care să intre în Uniunea Europeană, dar nu face doar faţă că ar vrea să intre și mimează reformele.”

Europa Liberă: Cunoşti revendicările protestatarilor?

Nicolae Anton: „Demisia preşedintelui Nicolae Timofti, demisia premierului Streleţ, demisia preşedintelui Parlamentului.”

Europa Liberă: Sunt revendicări politice. Aceste lucruri se pot face doar în baza buchii şi spiritului legii. Nu poţi aşa: ai venit în piaţă, ai cerut să plece aceste prime persoane din funcţii şi vrerea ta s-a şi îndeplinit.

Nicolae Anton: „Da, conştientizez acest fapt. Însă şi cei de la putere trebuie să vadă că aici sunt peste 250 de corturi. Oameni care au venit din diferite colţuri ale ţării, pentru că vor să schimbe ceva, pentru că nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă în ţară. Respectiv, dacă ei sunt aleşii poporului, trebuie, la dorinţa poporului, şi să plece.”

Europa Liberă: Tu încă nu ai drept de vot, în eventualitatea că se ajunge la alegeri parlamentare anticipate. Nemulţumirea ta rămâne doar aici, în piaţă?

Nicolae Anton: „Da. Însă părinţii au dreptul la vot. Și ei văd ce fac eu aici, în piaţă, şi cred că îşi vor face unele concluzii şi, când vor veni alegerile parlamentare, vor şti pe cine şi cum să aleagă.”

Europa Liberă: Şi dacă aceştia pe care i-ai numit sunt daţi jos, cine vine sus? Pentru că, deocamdată, nu a fost identificat un lider naţional.

Nicolae Anton: „Sper că va veni cineva competent, care ţine la popor.”

Europa Liberă: Dar cine?

Nicolae Anton: „Sunt oameni. Maia Sandu. Sunt oameni, care ţin la ţara aceasta şi care vor o schimbare, care pot, indiferent de influenţele din jurul lor, să meargă şi să schimbe ceva.”

Europa Liberă: Cu ce se deosebeşte Maia Sandu de alţi politicieni care sunt la guvernare?

Nicolae Anton: „Este o persoană decisă, curajoasă, fermă, dacă şi-a pus ceva în gând îndeplineşte, indiferent de toate presiunile care sunt împrejurul ei. Iar noi avem nevoie de un astfel de lider. Poate să ne ajute să scăpăm de corupţi, de acest cumetrism care este prezent foarte mult la noi în ţară, să stabilească o relaţie bună cu poporul, cu alte ţări din Uniunea Europeană şi cu organismele financiare internaţionale.”

Europa Liberă: Tu cât timp, în general, stai aici în piaţă?

Nicolae Anton: „Stau de la Marea Adunare Naţională, de pe 6 septembrie. De atunci tot timpul liber mi-l petrec aici, practic, de la şapte până la nouă ore. Termin lecţiile pe la orele 13.00 şi până la 24.00-01.00 stau în piaţă.”

Europa Liberă: Ce faci în aceste 10 ore pe zi aici, în piaţă?

Nicolae Anton: „Încerc să ajut organizatorii şi oamenii care stau aici, în corturi. Încerc să ajut oamenii noi care au venit aici şi nu ştiu cum să se acomodeze. Aduc în corturi produse de la magazine. Ajut la încălzirea corturilor şi ajut la amplasarea corturilor. Încerc să fiu cât mai util.”

Europa Liberă: Este adevărat că tineretul dă dovadă de inerţie, nu prea se implică? Pentru că din ceea ce discută multă lume, totuşi aici, în piaţă, se adună mai mulţi oameni trecuţi de vârsta tinereţii decât juni.

Nicolae Anton: „Majoritatea tineretului într-adevăr este indiferent de situaţia dată. Chiar mulţi prieteni cu care am vorbit nu cred că aceasta va duce la o schimbare. Însă totuşi văd aici tineri care vor să ajute, care, din proprie iniţiativă, au făcut chiar şi aceeaşi cantină, care, la fel ca mine, timpul liber şi-l petrec aici, pentru a ajuta oamenii.”

Europa Liberă: Şi pentru tine victoria e aproape?

Nicolae Anton: „Eu cred că da. Cred că în două-trei săptămâni victoria e la noi în mâini.”

Europa Liberă: Care ar fi această victorie?

Nicolae Anton: „Demisia celor care stau acum în fruntea ţării, măcar să recunoască că au greşit cei de la guvernare, să-şi ceară scuze de la popor şi să se producă ceva schimbări spre bine. Pentru că în cinci-şase ani, cât au stat la guvernare, putem număra pe degete faptele bune care le-au făcut ei pentru ţară.”

Europa Liberă: Şi cele rele?

Nicolae Anton: „Cele rele sunt liste întregi de foi A4. Şi acesta este un lucru trist, deoarece un conducător de ţară e pus în frunte ţării ca să aducă prosperitate şi să fie un lider pentru oameni. Însă ceea ce vedem noi acum e că la conducere sunt doar hoţii, profitori şi cumetrism.”

Europa Liberă: Rămâi aici?

Nicolae Anton: „Da, rămân aici. Până la sfârşit voi rămâne aici. Şi sunt ferm convins că vom învinge.”

Europa Liberă: După părerea ta, unde e mai mare frică, teamă: acolo, în instituţiile statului, sau aici, în piaţă?

Nicolae Anton: „Oamenii din piaţă nu se tem de nimic, sunt curajoşi. Cred că cei de la guvernare ar trebui să se teamă. Şi se tem, vedem prin acţiunile lor, prin întâlnirile pe care le fac pe ascuns. Şi aceasta dovedeşte că nu suntem atât de departe de victorie. Până la urmă, spiritul poporului va triumfa.”

XS
SM
MD
LG