Linkuri accesibilitate

Washingtonul va mări cota de refugiați din Siria admiși în SUA


Președintele Obama ia în considerare o serie de posibile răspunsuri la tragedia umanitară legată de criza refugiaților.

Statele Unite isi propun sa mareasca anul viitor cu cel putin 5,000 numarul de refugiati pe care-i primesc. Despre cum isi argumenteaza administratia decizia o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Doua personae oficiale americane au spus ca intr-o intilnire privata la Congres, secretarul de stat Kerry le-a indicat membrilor prezenti ca Statele Unite vor ridica cota de refugiati de la 70,000 la 75,000, o parte dintre acestia provenind din Siria.

In declaratiile publice, seful diplomatiei americane a aratat ca numarul va creste, dar nu a precizat cu cit. La putin timp dupa intilnire, senatorul republican John McCain a spus in plenul Senatului ca administratia Obama trebuie sa faca mai mult pentru a stopa violentele in Orientul Mijlociu si Nordul Africii.

In apropierea senatorul se afla fotografia marita a micutului Aylan Kurdi, un baietel sirian de trei ani care s-a inecat impreuna cu fratele lui de cinci ani si mama lor, atunci cind barca lor de cauciuc s-a scufundat, in timp ce se indreptau spre Grecia. „Aceasta imagine a bintuit o lume intreaga”- a spus McCain, continuind: „Dar ceea ce trebuie sa ne sperie si mai mult decit aceasta oroare este faptul ca Statele Unite nu intreprind nimic semnificativ pentru a o opri”.

Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Josh Ernest a spus ca presedintele Obama ia in considerare o serie de posibile raspunsuri la tragedia umanitara legata de criza refugiatilor, care intra in Europa. Candidata democrata la presedintie, Hillary Clinton a cerut organizarea unei reuniuni de urgenta la sesiunea Adunarii Generale ONU, unde tarile sa se angajeze sa ajute financiar si sa primeasca refugiati.

In afara de sirieni, administratia doreste sa mareasca numarul refugiatilor din Africa, anul viitor. Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, republicanul Charles Grassley a spus ca este ingrijorat ca administratia va lasa, prin ordin executive, sa intre in tara mai multi refugiati decit s-a angajat la consultarile cu Congresul. El a cerut statelor arabe bogate cum sint Arabia Saudita si Emiratele Arabe sa primeasca si ele refugiati. In aceasta perioada cei mai multi refugiati din America provin din Burma, Irak si Somalia.

XS
SM
MD
LG