Linkuri accesibilitate

Republica Moldova ar putea accepta maxim 450 de refugiaţi


Un copil refugiat sirian la Mereni
Un copil refugiat sirian la Mereni

În prezent, 568 de persoane sunt în sistemul de azil al R. Moldova, 213 din Siria şi 163 din Ucraina.

Republica Moldova deocamdată pare să fie ocolită de criza refugiaţilor din UE. Numărul străinilor care caută refugiu în Moldova este în creştere, dar nesemnificativ. În caz de un flux masiv autorităţile moldovene spun că nu ar face faţă, or, în prezent, pot găzdui un număr extrem de mic de refugiaţi.

Şefa Direcţiei refugiaţi din cadrul Biroului migraţie şi azil Ecaterina Silvestru spune că e dificil de spus astăzi în ce măsura Moldova poate fi afectată de criza imigranţilor din Occident. Fluxul care trece pe traseul prin Rusia spre Norvegia şi Finlanda ar fi un risc pentru Moldova, spune ea. Dar deocamdată fluxul de migranţi care cer azil în Moldova e sub control, deşi a crescut cam de patru ori de la începutul conflictului ucrainean şi dar şi din cauza conflictelor din Siria şi alte părţi ale lumii.

„Riscurile sunt mereu pe agenda zilei, dar eventuale fluxuri în timpul apropiat parcă nu s-ar aştepta. Vedem că deocamdată Republica Moldova nu este o ţară de destinaţie. Rutele Turcia spre Grecia sau spre Italia evită, ocolesc Republica Moldova.”

Ecaterina Silvestru spune că la moment Republica Moldova ar putea accepta maxim 450 de refugiaţi, or atâtea locuri are de cazare pentru aceştia:

„Ca acoperiș deasupra capului în caz de flux masiv, dar financiar nu suntem gata nici pentru acest număr de 450 de persoane. Dacă să vină un flux masiv ne-ar fi cam greu să facem faţă situaţiei, doar cu ajutorul Înaltului Comisariat ONU pentru refugiaţi şi altor reprezentanţe internaţionale la noi.”

Ce înseamnă pentru Moldova un flux masiv de refugiaţi deocamdată nu există asemenea estimări. În cadrul unui proiect comun cu România ar urma să se estimeze inclusiv această cifră.

Sergiu Sochircă
Sergiu Sochircă

Preşedintele Ligii Islamice din Moldova, Sergiu Sochircă, susţine că problema refugiaţilor din UE nu are cum să ocolească Republica Moldova. Doar că intensitatea fluxului de migranţi va fi incomparabilă cu cea din ţările europene. El notează că Moldova nu este ţară de un interes sporit pentru că e săracă, dar şi pentru că în Moldova nu e atât de uşor să treci hotarul, întrucât ai de înfruntat proceduri administrative şi birocratice.

„Mulţi vor în Europa pentru că acolo viaţa socială e mai aranjată, e mai asigurată. Mulţi o să fugă în Europa, nu în Moldova.”

Totuşi sunt şi din cei care văd şi în Moldova un eventual refugiu spune Sergiu Sochircă:

„Am foarte mulţi prieteni în Siria. Am fost contactat de mulţi din Siria care cândva au învăţat aici, au fost studenţi. Mă sună mă întreabă care e situaţia la noi. Într-adevăr oamenii vor să fugă din Siria. Ei sunt gata în orice timp să vină în Republica Moldova, pentru că au învăţat aici, au stat aici, cunosc ţara şi vor să vină. ”

În opinia sa, autorităţile moldovene ar trebui să accepte migranţii. Sergiu Sochircă nu exclude însă că şi în Moldova criteriul religiei ar putea fi folosit pentru a selecta migranţii:

„Foarte multe ţări o să ia în calcul criteriul religios pentru a selecta migranţii. Dacă o să fie creştini o să fie acceptaţi în Europa, dacă o să fie musulmani o să fie respinşi. Cred că şi în Moldova o să fie chestia asta.”

Sergiu Sochircă se arată nedumerit de lipsa de solidaritate a Europei răsăritene în chestiunea refugiaţilor:

„Problema e că lumea fuge de război, fuge de problemele care sunt în ţările lor. Dacă Moldova vorbeşte de democraţie, de drepturile omului, de libertăţile oamenilor. Principiile care le-au semnat şi le-au acceptat ar trebui să le respecte ţările Europei trebuie să le respecte. Dacă persoanele fug de război, ei trebuie să primească migranţii aceştia, nu au ce face. Turcia a luat majoritatea poverii migranţilor asupra ei. Nu ştiu cât o să reziste Turcia. Cred că toate ţările trebuie să împartă între ele povoara asta. Toţi trebuie să-şi ia responsabilitatea, să-şi ia un număr anumit de migranţi. Moldova inclusiv ar trebui să-şi ia o anumită responsabilitate, pentru că oricum lumea o să vină, vrei, nu vrei o să fugă din ţările unde este conflict.”

În prezent, 568 de persoane sunt în sistemul de azil al Republicii Moldova. 213 sunt din Siria şi 163 - din Ucraina. O parte au statut de refugiat, alţii beneficiază de statut de protecţie sociale. Un număr mai mare îl constituie cei care nu au solicita protecţie din partea statului Republica Moldova, beneficiind de dreptul de a se afla pe teritoriul ţării până la 90 de zile, dar şi a celor care au obţinut regim de şedere temporar în scopuri de muncă sau educaţie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG