Linkuri accesibilitate

Cote obligatorii pentru împărțirea a 160 de mii de refugiați între țările UE


În primul discurs ținut în Parlamentul European, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat un plan de împărțire a 160 de mii de refugiați între țările UE, în bază de cote obligatorii. Este vorba de refugiați care se află acum în Grecia, Italia și Ungaria, iar planul are la bază o propunere din mai a Comisiei, când însă era vorba de numai 40 de mii derefugiați. Totodată, Juncker a declarat că trebuie creat un mecanism permanent de relocare și integrare a refugiaților în cadrul Uniunii Europene, care să permită și o reacție mai rapidă la crize similare.

Germania, țara care a preluat până acum cei mai mulți imigranți și refugiați, vrea un sistem de cote, la fel Franța și Italia, dar multe țări din UE se opun, în primul rând noile țări membre din est. Ele cer în schimb întărirea controlului la granița spațiului Schengen.

Juncker a propus, de asemenea, crearea unei liste comune de așa-numite state „sigure”, ale căror cetățeni, în principiu, nu primesc azil. Președintele Comisiei Europene a atras atenția că este vorba de măsuri care vor asigura nu numai absorbția mai ușoară a refugiaților, dar și menținerea spațiului Schengen așa cum funcționează acum.

XS
SM
MD
LG