Linkuri accesibilitate

„Maratonul anticorupție de la Chișinău” (România liberă; Adevărul)


Primarul-general al Bucureștiului arestat în flagrant de luare de mită (România liberă).

România liberă vorbește astăzi, sub semnătura lui Dan Gheorghe, despre „maratonul anticorupție de la Chișinău”. În „cea mai săracă țară a Europei”, singurul lucru bun este, scrie autorul, că „opinia publică s-a hotărât să nu mai vrea să tacă”. Revendicările pendulează în jurul luptei împotriva corupției. Între ele se află și solicitarea desființării oricărui fel de imunitate pentru parlamentari. E vorba de un protest de lungă durată, observă autorul articolului, și au apărut deja primele semne de solidaritate din partea locuitorilor capitalei moldovene: oamenii aduc mâncare și apă pentru protestatari.

Adevărul preia, în secțiunea de bloguri, articolul lui Dan Dungaciu, intitulat „Războiul fără învingători de la Chișinău”. Manifestația de duminică ar trebui considerată un pas înainte în situația actuală, dezastruoasă, din punct de vedere economic, a Republicii Moldova, dacă n-ar fi întristător că acum se strigă exact împotriva partidelor politice aclamate la 7 aprilie 2009, în timpul manifestațiilor anti-Voronin. „Examenul” de guvernare pe care l-au avut de trecut partidele Alianței pentru Integrare Europeană 3 s-ar fi soldat cu „căzut lamentabil”, spune Dungaciu. Practic, moldovenii din Piață se simt trădați. O dovedește numărul foarte mare al participanților la manifestația de duminică, în ciuda tuturor încercărilor de contracarare de care au uzat unii și alții. „Guvernarea a fost complet depăşită de situaţie, iar prezenţa peste aşteptări este un semnal cert şi incontestabil”, scrie comentatorul publicat de Adevărul.

El remarcă însă - fără să poată și explica - un simptom neașteptat: duminică, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău s-au aflat foarte puțini tineri. Dar ceea ce pune serios sub semnul întrebării rezultatul final al actualei radicalizări este, mai arată Dan Dungaciu, absența unui veritabil lider al Pieții.

Iulian Chifu scrie în Evenimentul zilei despre noua atitudine a Turciei în eforturile Occidentului de a stopa avansul jihadiștilor din Stat Islamic, dar și despre informațiile că Rusia s-ar afla concret de partea președintelui sirian Bashar al-Assad, cel care a declanșat, în urmă cu patru ani, războiul împotriva propriului popor în Siria. Dacă Turcia a permis în sfârșit avioanelor de luptă ale Alianței Nord-Atlantice să folosească una din bazele sale aeriene, Rusia ar fi deplasat deja pe teritoriul Siriei avioane militare capabile să le contracareze, se arată în Evenimentul zilei.

O analiză amplă asupra arestării preventive, sub suspiciunea de corupție, a primarului general al Bucureștiului, Sorin Oprescu, semnează Dan Cristian Turturică în România liberă. Edilul ar fi fost surprins în flagrant de luare de mită – o sumă mai degrabă modestă față de anvergura caracatiței financiare în care pare să fie implicat. Turturică este convins că popularul Oprescu nu e deloc o marionetă banală, un fel de victimă a sistemului cvasi-mafiot, ci chiar „liderul unei case mafiote de sine stătătoare și puternice”.

Cu toate aspectele tulburi și serios bruiate (sunt, spune comentatorul, jurnaliști care încearcă să bagatelizeze presupusele fapte ale primarului general), arestarea lui Sorin Oprescu ține de un fapt încurajator: „Tot ce se întâmplă bine în lupta anticorupție și, implicit, în zona serviciilor (secrete) și a justiției este rodul unui parteneriat istoric între români și europeni și americani, în care fiecare parte și-a adus o contribuție majoră de profesionalism și onestitate”.

XS
SM
MD
LG