Linkuri accesibilitate

„Spiritul civic în Moldova s-a trezit. Ar fi bine ca aceste energii să nu fie irosite” (Vasile Gârneț/Ziarul Național)


Moldova într-o „criză profundă”, de natură „instituțională și economică” (Iurie Leancă intervievat de Deutsche Welle).

Editorialistul „Ziarului Naţional” Vasile Gârneţ constată că sezonul protestelor de toamnă din Moldova are, din păcate, și o altă fațetă. Autorul se referă la altercaţiile de duminică dintre grupul condus de fostul deputat Grigore Petrenco, cu forțele de ordine. Acestea, observă autorul, au servit presei din Rusia prilejul să titreze că la Chișinău, în 6 septembrie, au avut loc confruntări ale protestatarilor cu poliția. Asocierea Platformei DA, cu sau fără voie, cu acest personaj este periculoasă, crede Vasile Gârneţ, pentru că aruncă o umbră de suspiciune asupra scopurilor declarate ale mișcării protestatare. „Spiritul civic în Moldova s-a trezit. Ar fi bine ca aceste energii să nu fie irosite”, conchide autorul.

Protestul are lideri, dar nu are Lider”, constată Dan Dungaciu într-un amplu comentariu despre acțiunea de protest din Chișinău, publicat în ziarul românesc „Adevărul”. Problema principală, în opinia lui Dan Dungaciu, este însă lipsa flagrantă a unui lider. „[…] Piaţa nu are Lider, chiar dacă are lideri şi are o listă interminabilă de comisii şi comitete de conducere, reprezentare, mediere etc. Invocarea aproape religioasă a fostului ministru al Educaţiei, Maia Sandu, este o probă în acest sens. Mai mult, faptul că s-a citit în Piaţă un mesaj al domniei sale postat cu o zi înainte pe Facebook - şi nu trimis special manifestării – sau că a fost aleasă în lipsă membru al unui comitet al Pieţii este o dovadă peremptorie în acest sens”, menționează Dan Dungaciu, care este convins că „asistăm la naşterea unei noi formaţiuni politice.”

Portalul Agora.md îl citează pe guvernatorul regiunii Odesa, Mihail Saakaşvili, care a declarat pentru presa ucraineană că oligarhii moldoveni controlează instituţiile care aplică legea, cea mai mare parte a Parlamentului şi aproape integral cabinetul de miniştri. Oamenii ies în stradă deoarece sunt obosiți de corupție și clanuri oligarhice care conduc țara, a spus Saakașvili. „Există înțelegeri permanente între toate forțele politice din jurul intereselor clanurilor. Guvernele se schimbă, premierii se schimbă, iar interesele oligarhilor devin din ce în ce mai puternice. Oamenii ies în stradă împotriva oligarhilor, nu în favoarea Rusiei. Cred că, în mare parte, populația Republicii Moldova este pro-europeană, precum și majoritatea absolută a tinerilor”, a declarat guvernatorul regiunii Odesa.

De ce Guvernul de la Chişinău se pregăteşte de o nouă amânare a vizitei FMI? La această întrebare răspund jurnaliştii portalului Mold-street.com. Misiunea Fondului Monetar Internaţional ar putea să-şi amâne din nou vizita în Republica Moldova, programată pentru 22 septembrie. Portalul îl citează pe expertul Institutului Viitorul Victor Parlicov care crede că autorităţile ar putea folosi protestele drept pretext pentru a amâna vizita misiunii. „O misiune FMI nu poate să-şi anuleze vizita din cauza unor proteste. Mai degrabă ar putea să o facă dacă nu are cu cine negocia. Se pare că autorităţile de la Chişinău se tem de aceste negocieri, deoarece pentru blocarea relaţiilor va fi nevoie de măsuri nepopulare. De exemplu, ar putea fi nu doar îngheţarea pensiilor şi salariilor, ci chiar reducerea acestora”, a declarat Victor Parlicov pentru Mold-Street.

Într-un interviu realizat de Simion Ciochină la „Deutsche Welle”, ex-premierul Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova (PPEM), a caracterizat situația din RM ca fiind „una de criză profundă”, de natură „instituțională și economică.” „[…] Dar cea mai mare problemă pe care o percep oamenii vizează buzunarul lor, deoarece salariile în acest an nu au fost majorate, iar aceasta generează o sărăcire în continuare a populației. Toate aceste probleme măresc nemulțumirea populației”, susține Iurie Leancă la DW. Perioada de după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 este constatată de fostul premier „cu rușine” ca fiind „un an pierdut”, „un an doar cu involuții.” Iurie Leancă vorbește în interviu despre faptul că RM trebuie să-și restabilească încrederea pe plan extern. „[…] Dacă vom putea demonstra că suntem responsabili și că nu ne preocupă ambițiile proprii, ci viitorul țării, atunci vom restabili această încredere. Dar va fi mult mai greu”, a spus președintele PPEM.

Jurnalistul Vladimir Soloviov observă într-un articol publicat în ziarul rus „Kommersant” că cel mai des nume rostit la protestul din Chișinău a fost cel al lui Vlad Plahotniuc (prim-vicepreședintele PDM și unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din RM). Lui Vlad Plahotniuc, după cum remarcă jurnalistul, i se atribuie controlul asupra unui șir de instituții de stat, inclusiv Procuratura Generală, CNA și Curtea Constituțională.

XS
SM
MD
LG