Linkuri accesibilitate

Kremlinul urmărește cu atenție situația din R. Moldova


..., a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin. În timp ce presa rusă compară protestele din Chișinău cu Maidanul de la Kiev.

Presa rusă acordă astăzi spații ample protestelor de la Chișinău, comparându-le cu Maidanul de la Kiev și pune accent în special pe faptul că protestatarii cer demisia conducerii țării și alegeri anticipate. Fără să nuanțeze prea mult că este vorba despre două proteste diferite, publicațiile ruse scot în evidență violențele cu victime printre polițiști și arestările care s-au produs în fața Procuratorii Generale, acolo unde a protestat grupul condus de Grigorii Petrenco. Iar publicația Moskovskii Komsomoleț, de exemplu, califică manifestațiile de la Chișinău drept „dezordine în masă la care au participat peste o sută de mii de oameni”. Unele publicații rusești speculează că evenimentele de la Chișinău ar putea provoca violențe în regiunea transnistreană, iar o atenție aparte este acordată expulzării de către autoritățile moldovene a câtorva jurnaliști de la două publicații din Federația Rusă, dar și a delegațiilor din regiunile separatiste din Georgia, Abhazia și Osetia de Sud, care au participat recent la aniversarea a 25 de ani de la autoproclamarea independenței regiunii transnistrene.

Portalul Serviciul Național de Știri de la Moscova titrează: „În interesul cui este „Maidanul” moldovenesc?” și afirmă că, citez, „Moldova este zguduită de cele mai ample acțiuni de protest din ultimii 20 de ani”. Acesta citează opinia expertului pe spațiul post-sovietic Natalia Haritonova, care vede mai multe părți interesate de acțiunile de protest de la Chișinău. „În primul rând, - spune Haritonova, - acestea sunt în interesul țărilor occidentale, care înțeleg că mișcarea coaliției de la Chișinău către Vest nu este atât de activă precum și-ar dori. Recent, Moldova a început să soluționeze cu Rusia problema reluării exporturilor de produse agricole și acest lucru vine în contradicție cu aspirațiile Occidentului”, susține Natalia Haritonova.

Potrivit ei, în cazul în care în Moldova se va schimba puterea, la guvernare vor veni politicieni pro-ruși, ceea ce va fi un mare plus pentru Moscova. „Regiunea este extrem de explozivă, mai mult decât atât, alături este Ucraina și Transnistria. Situația în Transnistria deocamdată este liniștită, dar aceasta depinde foarte mult de ce se întâmplă în Ucraina de Vest. Iar actuala guvernare de la Chișinău nu este pro-rusă”, spune experta citată de Serviciul Național de Știri de la Moscova.

La rândul său, directorul Institutului țărilor CSI, Konstantin Zatulin, citat de aceeași publicație, încearcă să explice protestele de la Chișinău prin faptul că politicienii pro-europeni, care au compromis ideea europeană prin corupție, încearcă să canalizeze nemulțumirea oamenilor către proteste organizate de forțe de dreapta pentru a nu lăsa forțele pro-ruse, în special socialiștii, să vină în fruntea nemulțumiților. Zatulin spune că destabilizarea Moldovei poate fi folosită de forțele pro-ruse de opoziție, pentru a se fortifica și a se afirma în Republica Moldova.

Agenția rusă de știri RIA Novosti constată că cerințele politice ale protestatarilor în mare corespund cu vectorul pro-european al autorităților, însă în subiectul combaterii corupției punctul de vedere al protestatarilor coincide cu viziunea opoziției orientate către integrarea eurasiatică.

Presa rusă mediatizează pe larg poziția liderului socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, care a spus că împărtășește ideile protestatarilor – nevoia combaterii corupției, a restartării puterii și luptei împotriva clanurilor oligarhice. Asta, chiar dacă el însuți are alte viziuni asupra viitorului Moldovei, decât liderii Platformei DA, și este împotriva aderării la NATO, a integrării europene și a unirii cu România.

Publicația Bloknot.ru susține în titlul unui articol că „protestele de la Chișinău amenință Transnistria cu un val de violențe” și susține că „Tiraspolul se teme de venirea la putere la Chișinău a unor forțe noi, incontrolabile”. Aceasta citează opinia unui expert al Institutului de cercetări strategice de la Moscova, Vasilii Kașirin, care spune că schimbarea puterii la Chișinău îi îngrijorează pe „vecini”, adică Transnistria, pentru că ar putea aduce noi conflicte.

Portalul autonomiei găgăuze Gagauz.info îl citează pe unul dintre liderii Platformei DA, Igor Boțan, cu declarația că protestatarii se vor bucura dacă rândurile acestora vor fi completate de concetățeni din autonomia găgăuză.

Portalul Sputnik-Moldova, reprezentând interesele mediatice ale Rusiei, publică un editorial semnat de jurnalistul Vladimir Novosadiuk, întitulat „Toamnă fierbinte în Moldova”. „Toamna aceasta, - spune autorul, - se anunţă a fi una fierbinte la propriu şi la figurat și promite un şir de alte evenimente care vor ridica la cote nebănuite temperatura vieţii politice în Moldova. Mitingul de la Chişinău demonstrează cu prisosinţă că acea confruntare uşoară care se contura iniţial dintre putere şi cei nemulţumiţi de această putere, - însă tot adepţi ai integrării europene, - pare să treacă într-o fază mult mai dură. (…) Manifestanţii nu propun nimic concret, niciun program de activitate sau foaie de parcurs. Să dea Domnul ca acest nou act al jocurilor politice să nu se transforme într-un chef în vreme de ciumă”, mai notează editorialistul de la Sputnik.

Presa rusă îl citează de asemenea pe Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin, care a declarat că Kremlinul urmărește cu atenție evoluția situației din Republica Moldova.

XS
SM
MD
LG