Linkuri accesibilitate

Bulgaria: divergențe între partenerii de coaliție guvernamentală


Boiko Borisov
Boiko Borisov

În cursul săptămânii vor avea loc întâlniri între primul ministru Boiko Borisov și liderii formațiunilor din coaliția de guvernământ menite să aplaneze divergențele ce au blocat practic reforma în justiție și în sănătatea publică.

În cursul săptămânii vor avea loc întâlniri ale primului ministru Boiko Borisov cu liderii formațiunilor din coaliția de guvernământ menite să aplaneze divergențele ce au blocat practic reforma în justiție și în sănătatea publică.

Proiecte de legi lansate de Blocul reformator, precum cel pentru prevenirea corupției în etajele superioare ale puterii, cel pentru reforma sănătății publice, dar și amendamentele constituționale de care depinde reforma în justiție, au fost boicotate de ceilalți parteneri.

Frontul patriotic și partidul ABV al ex-președintelui Gheorghi Părvanov, au respins la prima lectură legea anti-corupție. ABV a anunțat că nu va sprijini nici amendamentele constituționale. Partidul GHERB al lui Borisov a respins o parte din amendamentele la Legea sănătății publice.

Cei din Blocul reformator au avertizat că își vor putea reconsidera participarea la coaliție dacă propunerile formațiunii lor vor fi respinse. Viceprim-ministrul Meglena Kuneva a declarat că legea anticorupție a fost boicotată din interese personale în pofida semnalelor de sprijin din partea partenerilor de coaliție.

Cei din partidul turc au văzut în aceste evenimente dovada instabilității actualei formule de guvernare din care, după cum a spus Liutfi Mestan, trebuie să plece elementele naționaliste și antieuropene.

Asumându-și rolul de pacificator primul ministru Borisov, a anunțat o serie de întălniri cu liderii coaliției.

„Cine vrea alegeri anticipate – drum bun”, a spus Borisov. El a promis că după alegerile locale de la 25 octombrie va fi introdusă o noua și mai aspră variantă a proiectului de lege anticorupție.

Copreședintele Blocului reformator, Radan Kănev, însă a avertizat că amânarea la nesfărșit a reformelor în justiție și în celelalte sectoare face inutilă participarea Blocului la guvernare.

Analistul Ognian Mincev, apropiat de reformatori, a acuzat într-un mod direct Borisov că a intrat într-o coaliție neformală cu partidul turc care deservește câțiva oligarhi. „Din multe puncte de vedere cel de al doilea cabinet Borisov este mai periculos decât cel Oreșearski, sprijinit de PSB, partidul turc și „Ataka”. Este vorbă de o coaliție din culise în scopul realizării unor interese economice. O parte din deputații Blocului reformator sunt de fapt un cal troian al partidului GHERB. În urmă aștepatei victorii a partidului lui Borisov în alegerile locale este posibilă reformularea acordului de coaliție, în detrimentul reformatorilor”, a avertizat profesorul Mincev.

Previous Next

XS
SM
MD
LG