Linkuri accesibilitate

Marius Lazurcă despre relațiile moldo-române (Hotnews.ro)


Primarul general al Bucureștiului arestat preventiv, surprins în flagrant de luare de mită.

Deși agențiile de presă au relatat ieri despre manifestația de la Chișinău și turnura pe care a luat-o, presa de la București se ocupă pe mai departe de criza refugiaților, dar mai ales de arestarea preventivă a primarului general al capitalei, Sorin Oprescu, surprins în flagrant de luare de mită.

Mediafax cita ieri Reuters cu estimarea la de trei ori mai mulți manifestanți față de celebrele evenimente din aprilie 2009. Ieri, în Piața Marii Adunări Naționale ar fi fost circa 40-50.000 de oameni -100.000, estimează organizatorii. Știrea enunță și principalele revendicări: demisia preşedintelui Nicolae Timofti, alegeri anticipate până în martie 2016, alegerea preşedintelui prin vot direct şi demiterea celor care se fac vinovaţi de jaful din sistemul bancar, precum şi a şefilor organismului de luptă împotriva corupţiei şi, respectiv, ai Procuraturii Generale. S-a mai cerut depolitizarea sistemului judiciar şi adoptarea unor măsuri în vederea „deconspirării" proprietarilor instituţiilor mass-media din Republica Moldova. Premierul Valeriu Streleț i-ar fi invitat pe manifestanți la discuții, dar au refuzat. În schimb, a ieșit domnia sa și a promis identificarea vinovaților pentru jaful bancar din toamna trecută, precum și repatrierea banilor.

Într-un interviu acordat site-ului hotnews.ro de Marius Lazurcă, ambasadorul României la Chișinău, apare ideea că reforma sistemului judiciar din Moldova, în special în domeniul luptei anticorupție, se va afla pe agenda unei ședințe comune de a guvernelor român și moldovean, propusă de partea română și așteptată pentru sfârșitul acestei luni. Diplomatul acreditat la Chișinău vorbește în acest interviu consemnat de Cristian Pantazi despre progresele pe linia cooperării energetice. Părerea lui este că, deși gazoductul Ungheni-Iași întârzie să funcționeze la capacitatea optimă, el deja își îndeplinește menirea: conectarea Republicii Moldova la piaţa energetică europeană, prin România. Un punct interesant în dialog este nivelul încrederii pe care cetățenii Republicii Moldova îl mai au în Uniunea Europeană și în România.

Ambasadorul Marius Lazurca face apel la datele Barometrului de opinie, care, de la instalarea sa în post acum șase ani și până acum, a confirmat o creștere a numărului celor care văd în România „nu numai un partener, ci şi un prieten, nu numai un vecin, ci şi o resursă asistenţială importantă”. În această situație, reculul relativ în percepția asupra Uniunii Europene – respectiv tendința de a acorda mai multă încredere Uniunii eurasiatice – ar fi circumstanțiale. Conflictul din Ucraina, anexarea Crimeii, coroborate cu prezența susținută a mass media rusești și altor elemente de soft power, cum numește diplomatul ceea ce alții numesc propaganda rusească – i-ar fi făcut pe mulți locuitori din stânga Prutului să tindă spre cel aparent ”mai puternic”, mai vizibil, adică spre Moscova. În Transnistria însă, susține diplomatul român intervievat de Hotnews.ro, sunt semne că mediul economic vede cu ochi tot mai buni o apropiere de piața europeană.

Rubrica Pulsul planetei, susținută la Evenimentul zilei de Iulian Chifu, discută azi una dintre intențiile Germaniei, anunțată însă recent de Gazprom: s-a semnat cu partenerii europeni (...) un pact al acţionarilor pentru construcția gazoductului Nord Stream 2. Această cale de aprovizionare a Germaniei și a altor state europene cu gaz rusesc izolează practic statele central și est-europene, cărora li se cere totuși, inclusiv în criza refugiaților, să fie solidare cu partenerii din cadrul Uniunii Europene, arată Iulian Chifu.

XS
SM
MD
LG