Linkuri accesibilitate

Presa internațională și protestul „DA” (România liberă; gazeta.ru)


Protestul de la Procuratura Generală (Victor Josu/Panorama).

Presa internaţională şi-a îndreptat atenţia spre Republica Moldova, motivul fiind, bineînţeles protestul de duminică. „Vrem ţara înapoi” se scandează la Chişinău. Primele revendicări: parlamentarii să nu mai aibă imunitate şi preşedintele ales prin vot direct – este titlul materialului semnat în portalul de peste Prut Romanialibera.ro.

Portalul Gazeta.ru scrie că premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleț, își cere scuze de la cetățeni pentru că au ajuns să protesteze. Într-un alt articol, jurnaliștii amintesc că manifestanții vor protesta în corturile din centrul Capitalei până când autoritățile nu vor răspunde revendicărilor.

Agenţia de ştiri Reuters califică protestul de duminică ca fiind ce mai mare din ultimii ani. Jurnaliştii fac trimitere la oficiali occidentali care au declarat în repetate rânduri că autorităţile de la Chişinău declarate pro-europene au făcut prea puţin pentru a opri proasta gestionare a economiei şi a combate corupţia răspândită mai ales în sistemul politic.

Dumitru Spătaru constată în editorialul semnat pentru Tribuna.md că una din cele mai grave probleme ale Republicii Moldova la moment este lipsa unui lider naţional. Astfel de lideri există și în statele dezvoltate, continuă autorul, ei fiind piloni ai democrației și cei de care-și leagă speranțele cea mai mare parte din popor. Autorul susţine că nici Platforma DA și nici partidele extraparlamentare, la moment, nu oferă careva soluții eficiente la acest capitol și, prin urmare, „întrebarea rămîne deschisă”. Este absolut evident că, fără un lider puternic, în stare să-și asume responsabilitate pentru prezentul și viitorul țării, nu există nici o șansă să se înregistreze progrese în dezvoltarea Republicii Moldova, conchide Dumitru Spătaru.

Scandalul iscat în jurul concertului organizat duminică de operatorul de telefonie mobilă Unite, parte a întreprinderii Moldtelecom, a scos în evidenţă faptul că aceasta se confruntă cu pierderi, probleme majore de imagine şi lipsă de transparenţă. Constatarea aparţine jurnaliştilor de la Mold-street.com care, citând experţi în economie, ajung la concluzia că în ultimii ani operatorul a înregistrat pierderi de sute de milioane de lei, prin urmare, decizia de a organiza un concert costisitor ridică mai multe semne de întrebare. Într-un final, jurnaliştii dau dreptate organizatorilor platformei „Demnitate şi Adevăr” precum că gestul companiei de telefonie mobilă a fost o încercare a autorităţilor de a dispersa protestatarii.

„Panorama” vorbeşte, sub semnătura lui Victor Josu, despre un alt protest care a avut loc duminică, cel din preajma Procuraturii Generale, organizat de activiştii mişcării Antifa, ai cărui lider este fostul deputat Grigore Petrenco. Victor Josu observă că, spre deosebire de protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale, care s-au bucurat de „înţelegerea” forţelor de ordine, reprezentanţii Antifa, din contra, au fost trataţi cu cruzime. Unii dintre aceştia, între care Grigore Petrenco şi Pavel Grigorciuc, au fost reţinuţi de poliţie. În opinia lui Victor Josu, dacă liderii platformei civice „DA” ar avea un pic de „noblesse” ar urma să adauge în lista de ultimaturi înaintate guvernării şi scoaterea din arest al reprezentanţilor Antifa.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG