Linkuri accesibilitate

Federica Mogherini: Europa se confruntă în primul rând cu o criză a refugiaților


Refugiaţi şi imigranţi, luând trenul spre Germania, din gara de la Viena, 5 septembrie 2015
Refugiaţi şi imigranţi, luând trenul spre Germania, din gara de la Viena, 5 septembrie 2015

La Munchen, în Bavaria, au sosit deja primele mii de imigranți, din Austria, este de așteptat ca numărul să crească în fiecare oră.

Mii de imigranți, plecați vineri de la gara centră din Budapesta pe jos, spre Viena, au trecut sâmbătă dimineață granița austriacă. Mulți au fost adunați de pe autostradă în cursul nopții de autobuze trimise de autoritățile maghiare, care au declarat oficial că se tem „pentru securitatea traficului rutier”, relata televiziunea publică germană ARD.

Autoritățile austriece estimează la peste 6.500 numărul imigranților care au trecut deja granița, sâmbătă .

Migranţi ajunşi în staţia Hegyeshalom de la graniţa ungaro-austriacă, 5 septembrie 2015
Migranţi ajunşi în staţia Hegyeshalom de la graniţa ungaro-austriacă, 5 septembrie 2015

La frontieră, pe partea austriacă, s-a improvizat o tabără a Crucii Roșii. Imigranții pot decide acum dacă vor încerca să rămână în Austria sau pleacă mai departe spre Germania.

La Munchen, în Bavaria, au sosit deja primele sute de imigranți, din Austria, este de așteptat ca numărul să crească în fiecare oră. Poliția bavareză vorbește deja de câteva mii, care ar putea trece granița în cursul acestui sfârșit de săptămână.

Atracția Germaniei constă, între timp, și în decizia autorităților de a permite refugiaților din Siria de a depune cereri de azil, indiferent prin câte țări europene au trecut pentru a ajunge acolo.

La Luxembourg, după reuniunea informală a miniștrilor de externe din UE,

Federica Mogherini, vorbind la Luxembourg
Federica Mogherini, vorbind la Luxembourg

Federica Mogherini, coordonatoarea politicii externe europene a declarat că trebuie acceptat faptul că Europa se confruntă „în primul rând cu o criză a refugiaților” combinată desigur și cu un val de migrație. De aceea, țările membre trebuie să-și respecte îndatoririle privind sprijinul „juridic și umanitar” care decurg din această stare de fapt.

Germania, Franța și Italia cer în acest moment împărțirea refugiaților între țările membre, în bază de cote - soluție respinsă categoric vineri, la Praga, de premierii din Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria.

Migranţi, odihnindu-se în staţia Nickelsdorf din Austria, 5 septembrie 2015
Migranţi, odihnindu-se în staţia Nickelsdorf din Austria, 5 septembrie 2015

Ministrul de externe maghiar Peter Szijjarto a criticat din nou politica inconsecventă a UE în privința migrației drept motivul pentru haosul produs în ultimele zile în Ungaria. Budapesta susține mereu că nu face decât să aplice regulile spațiului Schengen.”

Purtătorul de cuvânt al guvernului german a declarat pe de altă parte la Berlin că situația actuală este „una excepțională” , Ungaria trebuie însă să-și „respecte obligațiile”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG