Linkuri accesibilitate

Guvernul de la Chişinău a criticat felul în care a marcat miercuri Tiraspolul a 25-a aniversare a autoproclamării republicii nistrene


La eveniment au fost invitați politicieni din Rusia și din alte regiuni separatiste din spațiul ex-sovietic

La Tiraspol s-a sărbătorit miercuri cu o paradă militară a 25-a aniversare a autoproclamatei „republici nistrene”. Încă de miercuri, guvernul premierului Valeriu Streleț s-a declarat îngrijorat de ceea ce a numit „ideologia militaristă” a manifestării. Iar joi, când Moldova din dreapta Nistrului se află în plină sărbătoare militară, Chișinăul și-a reiterat obiecțiile. Detalii are Diana Răileanu:

Criticile autorităților moldovene au fost formulate astăzi de ministrul Apărării, Anatol Şalaru, care a anunțat că va cere Externelor să-l convoace pe Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farid Muhametşin, pentru a oferi explicații despre participarea reprezentanţilor din cadrul misiunii diplomatice la parada de la Tiraspol:

„Ataşatul militar rus de la Ambasada rusă a fost ieri la paradă, a stat alături de Şevciuk şi eu calific acest gest ca un act neprietenesc. Toţi au fost avertizaţi să nu participe la această paradă, fiindcă nu este o paradă legală.”

Guvernul de la Chişinău a criticat felul în care a marcat miercuri Tiraspolul a 25-a aniversare a autoproclamării republicii nistrene. La eveniment au fost invitați politicieni din Rusia, precum și din republicile separatiste din spațiul ex-sovietic. Într-un comunicat al Biroului pentru Reintegrare se spune că manifestațiile ar submina suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova. „Ideologia acestor evenimente contravine obiectivului de reglementare a conflictului transnistrean și îngrijorează prin accentul ei pronunțat militarist.”, se arată în declarația Biroului pentru Reintegrare.

Obiecţiile Chişinăului nu ar fi lipsite de temei, crede directorul Centrului Politicon, Anatol Ţăranu, fost Ambasador al Republicii Moldova la Moscova. Doar că acestea, continuă expertul, ar trebui adresate mai degrabă autorităţilor ruse decât Tiraspolului:

„Chişinăul desigur că trebuie să reacţioneze. E nevoie ca Chişinăul să atenţioneze Ambasada rusă în privinţa participării oficialilor moscoviţi la toate aceste sărbători, dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că reacţii mari din partea Rusiei nu vor fi. Nu ştiu dacă reacţiile Chişinăului în acest sens ar putea să complice foarte mult relaţia cu Federaţia Rusă. Nu deja de mult ne găsim în acest regim de relaţii.”

În ultimele zile presa a relatat despre o încordare a relaţiei dintre Chişinău şi Tiraspol. La finele lui august, lideri din stânga Nistrului au criticat intenţia Poliţiei de Frontieră de a interzice de la 1 septembrie intrarea maşinilor înmatriculate în regiunea transnistreană şi alte regiuni nerecunoscute de guvernul de la Chişinău. A urmat reţinerea de la începutul acestei luni, pentru câteva ore, a unui grup de jurnalişti moldoveni şi a ministrului adjunct al Sănătăţii, Ghenadie Ţurcanu, de către miliţienii transnitreni. La scurt timp, şeful administraţiei separatiste de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, a declarat că va „bloca circulaţia oamenilor” dacă Chişinăul nu va permite circulaţia automobilelor înregistrate în stânga Nistrului.

Pe fundalul acestor tensiuni, crede fostul membru al Comisiei Unificate de Control Ion Leahu, îngrijorătoare este şi recenta dotare a aşa numitelor trupe militare din stânga Nistrului cu tehnică militară modernizată:

„Şevciuk şi Lukianenko, pretinsul ministru al apărării, au fost prezenţi la un eveniment când forţele armate ale Transnistriei au primit în dotare mai mult de o sută de blindate reînnoite, cu capacitate de a transporta desanturi, de a lupta cu blindatele şi elicopterele inamicului. Eu le-aş pune întrebarea: unde trebuie să transporte desanturi aceste blindate?! Ei având doar 20 de kilometri de la Nistru până la hotar cu Ucraina şi 100 de kilometri de la nord până la sud?! Unde, ce fel de câmp de luptă poate exista, eventual, dacă nu în Moldova sau Ucraina? Iată aceasta e mult mai important decât o paradă păcătoasă.”

De altfel, cu ocazia aniversării a autoproclamatei „republici” nistrene, liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, s-a declarat gata de dialog cu Chișinăul, însă mai ales în probleme economice. Actualmente negocierile în formatul oficial 5+2 privind diferentul transnistrean practic sunt blocate – ultimele două runde de discuții au avut loc în prima parte a anului trecut.

Previous Next

XS
SM
MD
LG