Linkuri accesibilitate

Un munte de bani și o piață săracă


Kevin De Bruyne în acțiune
Kevin De Bruyne în acțiune

Așa numita fereastră de transferări s-a închis cu un record neverosimil.

Așa numita fereastră de transferări s-a închis cu un record neverosimil. Cluburile din prima ligă engleză au cheltuit peste un miliard de euro. Altfel calculat, cît campionatele spaniol, german și italian la un loc. Trebuie notat imediat că suma nu e ce pare. În marea lor majoritate, tranzacțiile au mutat jucători aproape necunoscuți și supraevaluați de la un club englez la altul. Premier League, prima scenă a fotbalului englez, se scaldă în bani și a ridicat prețurile mult peste valoarea propriu zisă a jucătorilor. Cîteva mutări importante s-au făcut totuși. Manchester City a pus la bătaie un buget aproape nelimitat și a cumpărat inteligent. Kevin de Bruyne, extrema belgiană remarcată la Wolfsburg, a fost adus pentru aproape 60 de milioane de euro. Manchester City are acum o forță de atac formidabilă. De Bruyne, alături de Sterling, Aguero, Silva, Navas și Bony permit formule diverse de joc în atac. Manchester City a început foarte bine sezonul și anunță clar pretenții la titlu în Anglia și în Liga Campionilor.

Dar cea mai discutată abordare e de găsit peste drum, la Manchester United. Exact ca anul trecut, Louis Van Gaal mizează pe achiziții extrem de scumpe. Prima încercare s-a încheiat cu un eșec. Aduși pe un munte de bani, Di Maria și Falcao au făcut un sezon slab și au plecat - primul la PSG, al doilea la Chelsea. Van Gaal a revenit în acest sezon cu o nouă colecție exorbitantă. Schweinsteiger și Depay au fost aduși de la Bayern și PSV. Doar Depay a început să joace la nivel maxim. Au urmat negocieri cu tot ce e superstar. În mod previzibil, Cristiano Ronaldo, Thomas Mueller, Robben, Neymar au fost curtați fără succes. Manchester a început sezonul ceva mai bine decît anul trecut dar încă ezitant. Van Gaal a reacționat cu o mutare bizară. Din motive nu tocmai clare, Van Gaal a decis că Martial, un tînăr de 19 ani de la Monaco, e un viitor superatacant și a convins clubul să plătească 40 de miliaone de euro, adică de 10 ori mai mult decît suma plătită inițial de Monaco. Van Gaal a mizat pe un jucător semi-necunoscut care a făcut un sezon decent și nimic mai mult la Monaco. Dacă Martial nu va face un salt imediat, reputația lui Van Gaal va fi serios diminuată. Cel mai interesant caz de pe piață vine tot de la Manchester United, dar privește un transfer nereușit. Portarul de Gea a fost singurul jucător remarcabil al lui United în sezonul trecut. Real Madrid și-a arătat imediat interesul iar de Gea a fost firește foarte tentat de întoarcerea acasă, la un club ca Real. Negocierile s-au complicat, apoi au părut încheiate, pentru ca, în ultima clipă, totul să cadă, după o încurcătură birocratică. Acum, cele două cluburi se învinuiesc reciproc, iar de Gea rămîne la United. E greu de crezut că eșecul nu va apăsa asupra lui De Gea. United l-a trecut deja în lotul pentru Liga Campionilor, dar De Gea e, limpede, cazul nefericit al jucătorului ostatec al unui club pe care nu și-l dorește.

Chelsea a făcut un transfer de senzație, aducîndu-l pe Pedro de la Barcelona. Problema e că mutarea nu pune capăt impasului. Pedro a început excelent, dar Chelsea joacă slab, iar antrenorul Mourinho e în conflict cu toată lumea. În primul rînd, cu propria echipă pe care o critică deschis și apoi cu clubul căruia îi reproșază refuzul de a transfera mai mult, în special pentru întărirea defensivei.

În sfîrșit, marea supriză e Arsenal care l-a adus pe Cech de la Chelsea și atît. Arsenal e singurul club de mare nivel european care nu a transferat nici un jucător de cîmp. Asta deși Arsenal a țintește în mod declarat titlul în Anglia și faza semifinalelor în Liga Campionilor. Antrenorul Arsene Wenger susține că are tot ce îi trebuie și că a venit timpul stabilității. Dar Arsenal joacă neconvingător și suporterii au început să murmure. După 20 de ani, lunga perioadă Wenger în istoria clubului Arsenal se clatină și nu mai pare intangbilă.

Perioada de transferări acum încheiată a dovedit două lucruri nu tocmai sănătoase: bani de cumpărături doldora și jucători de calitate puțini.

XS
SM
MD
LG